40% от работещите в българските училища са ваксинирани. В ЕС - към 80 на сто

OFFNews 09 юли 2021 в 15:25 1534 0

Снимка Pixabay

Към 40% от работещите в училищата у нас са ваксинирани срещу COVID-19. Средният процент за ЕС е около 80, стана ясно по време на онлайн отраслов съвет към Министерството на образованието и науката. За него съобщи председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров, цитиран от https://uchiteli.bg/. Само в 4% от българските училища и 3% от детските градини у нас са постигнали над 70%.

От синдиката са заявили съгласието си да участват в започналата кампания за доброволно ваксиниране на учители и служители в образователните институции. Оттам настояват МОН да е водещата институция във ваксинационната кампания, а не "да прехвърля заповеди на директори на образователни институции".

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков трябвало "лично да прави регулярни лични изявления за ваксините и с личния си пример да насърчи кампанията". Същото планират да направят и д-р Петров и лидерът на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева. Двамата щели да участват в кратки видеоклипове, в които да промотират ваксинирането.

Отрасловият съвет се е съгласил с предложението част от стимулите за работещите в образователната система да бъде осигуряването на два допълнителни дни отпуск за тези, които се ваксинират. От синдикат "Образование" предложили пет дни.

Предстои МОН да подготви проект за анекс, който да бъде подписан, информира д-р Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови