31 са новите случаи. Щабът продължава да работи (видео)

Много от починалите с придружаващи заболявания можеха да живеят с години, заяви Мутафчийски

OFFNews 14 май 2020 в 08:25 6032 3

31 са новите случаи през последното денонощие. 20 от тях са настанени в болница, активните области са 9. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Щабът продължава работата си в условията на извънредна епидемичната обстановка. Той ще мониторира ситуацията в другите страни и ще прави предложения за затягане или отхлабване на мерките, каза генералът.

1611 са направените изследвания през последните 24 часа. До момента потвърдените случаи у нас са 2100 души, от които активни - 1481.

12 от новозаразените са от София - в Александровска болница са приети - 4, амбулаторни са 8. В Ямбол - 6, в Плевен - 4, в Сливен - 3, в Пловдив - 2, в Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик - по 1.

Дете на 10 г. е заразено в Сливен.

Досега заразените медици са 228, 11% от общия брой потвърдени. Три са новите случаи - лекар, медицинска сестра и санитар. Лекарят е от болницата в Пазарджик, другите двама медици са от ВМА-Плевен.

521 са излекуваните до момента. Новите са 22 - ВМА - 1, РЗИ София (на домашно лечение) - 12, Сливен - 6, Кюстендил - 2, Бургас - 1.

Трима са починали през изминалото денонощие, с което общият брой на леталните случаи е 99: мъж на 79 г. от Дома за стари хора в Кула, който е бил лекуван в Монтана; жена на 75 г. с ковид-пневмония от УМБАЛ "Св. Анна"; мъж на 87 г. с придружаващи сърдечни заболявания и карцином на ректума в Пирогов.

365 са настанените за болнично лечение, от тях в интензивни отделения са 51.

Наблюдаваме какво става в детските градини в страните, където са отворени. В Дания изминаха повече от 10 дни и не се забелязва повишение на заболеваемостта. В Германия обаче отчитат, че опасността остава и на този етап, поне още една седмица не бива да се коментира отварянето им у нас, каза шефът на щаба.

Все още в страната болестта се разпространява на огнища - когато се открие огнище - случаите се увеличават. Това обяснява големите разлики в установените пред различните дни, обясни ген. Мутафчийски и допълни, че има случаи на масово изследване, каквото е било направено в болница вчера - от 200 души персонал няма нито един заразен. 

Детските градини няма да отворят поне още седмица, уточни Мутафчийски в отговор на въпрос. 

В нашето законодателство не се изисква някой, който е болен, да го съобщава на който и да било, коментира шефът на щаба по повод случаите на завърнали се от чужбина заразени, които не са оповестили състоянието си. В САЩ обаче това да не обявиш, че си заразно болен, е наказуемо. Живеем във време, когато хората са много чувствителни към оповестяване на лична информация, затова се въздържаме от оповестяване на такива данни.

Премиерът инициира разговори със държавници от региона, за въвеждане на реципрочни мерки за преминаване на границите, по препоръка на ЕК. Това не е в компетенциите на щаба, каза проф. Мутафчийски.

Тестът, който се изизсква за влизане в някои страни, не е показателен и не изключва карантината. Имаме редица случаи на хора, които са влезли от чужбина, поставени са под 14-дневна карантина и към 10-ия ден установяваме, че са болни. Има и такива, които са първоначално тествани и след това заболяването се доказва на по-късен етап. Тестовете не могат да заменят карантината, каза шефът на щаба.

"Наистина, повечето от пациентите, които починаха, имат придружаващи заболявания, призна той. В България над 800 000 души са със сърдечносъдови заболявания, самият аз съм хипертоник от 12 г. Хронично болните живеят все по-дълго, защото има добра медицинска грижа. За съжаление, някои от тези хора се срещнаха с COVID-19 и той предизвика смърт, която можеше да не настъпи през следващите 10 г.

Никой в момента не може да бъде сигурен колко биха живяли хората, които починаха с коронавирус у нас. Моята теза е, че те биха могли да изкарат с години, въпреки придружаващите си заболявания. Всеки, който не вярва, да заповяда 3 дена във ВМА да наблюдава как боледуват тези пациенти. Те боледуват тежко, продължително и не могат, с хроничните си заболявания, да се справят със всички неща, които им се стоварват благодарение на коронавирус инфекцията", каза ген. Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос.

Няма инструкции към болниците всеки пациент с висока температура да бъде регистриран като болен от коронавирус, отрече шефът на щаба. - Ако някъде се случва, пациентите имат право да протестират. С това се занимава ИА "Медицински надзор", допълни той.

"Ниска заболеваемост, укрепване на болниците, обучение на персонала, изработване на терапевтични схеми - това се постигна. Ние имаме невероятния късмет да работим със съзнателни хора, които разбраха каква опасност се задава и бяха адекватни в спазването на мерките. Затова се изпълниха всички цели на карантината", обобщи генералът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

14.05 2020 в 14:27

Г-н мутрафчийски,
Човешкият организъм е уникален в своя завършек. Продукт на 3 мрд.г.еволюция, а вие с вожда борисОФ се опитвате за няколко месеца да разгадаете тайната му!

17156

2

aviatora

14.05 2020 в 11:17

УБИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СТЕ ВИЕ И ПОД КОМАНДАТА НА МУТРАТА.
 
X

Да помогнем на украинските деца!