30 села в Кюстендилско без достъп до лекарства

OFFNews 07 февруари 2024 в 09:09 467 0

фармацевт

Снимка Getty Images

Магистър-фармацевт

Без аптека остават близо 30 села в област Кюстендил. Жителите на село Коняво нямат достъп до лекарства от близо десет години и това ги поставя пред много трудности.

"Пътуваме до града с автобус или частни коли. И е много трудно, а ние година след година остаряваме. Вчера бях в града за лекарства. Обиколих 12 аптеки и точно това, което ми трябваше го нямаше и се наложи да се обаждам на дъщерята в София да го доставят от там", каза Михаил Миланов - жител на село Коняво пред БНТ.

"Едно хапче да те заболи глава - няма от къде да го вземеш", разказва г-жа Костадинова - жител на селото.

Марияна Александрова - кмет на село Коняво "работи" и като шофьор, и като аптекар и като личен лекар, защото по този начин помага на жителите на селото.

"Имаме много проблеми, решаваме си с хората. Но проблемът с аптеката ни е от много години. Нямаме аптека, защото нямаше кой да се наеме. Но сега сме говорили с хора от Кюстендил и ще ни намерят фармацевт, защото това е големият проблем", уточни кметът на село Коняво.

Управата на село Коняво е получило обещание от фармацевт от Кюстендил, който ще им осигури човек, който да обслужва аптеката в селото. Жителите се надяват това да се случи в най-скоро време.

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата към 2021 г. броят на аптеките у нас е бил 3300, като една трета от тях са концентрирани в София, Пловдив и Варна. Според анализ на Института за пазарна икономика в 20 общини няма нито една аптека, а в 40 аптеката е само една.

В края на 2023 г. Министерският съвет взе решение за утвърждаване на Национална аптечна карта. С нея се определят областите, общините и населените места с недостиг на открити аптеки.

Картата се създава след анализ на достъпа на населението до лекарства за домашно лечение, заплащани напълно или частъчно от НЗОК; до приготвяне на лекарствени продукти на място, както и до медикаменти, съдържащи наркотични вещества.

В обхвата ѝ влизат още и отпускането на лекарствени продукти на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, както и отпускането на медикаменти по лекарско предписание, които не се заплащат с публични средства и на лекарствени продукти без лекарско предписание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки