30% от новите случаи на коронавирус в Гърция са при деца

В още три области Северна Гърция са обявени локални ограничения

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2021 в 13:28 633 0

Около 30 процента от случаите на коронавирус, които се установяват в Гърция, са деца на възраст 4-18 години, каза пред телевизия Скай ръководителят на гръцката национална служба по обществено здраве Панайотис Аркуманеас, предаде БТА.

Той заяви, че епидемичната ситуация в страната е под контрол, а пандемията показва известен спад. В общия брой на новите случаи се наблюдава спад със 7 процента, въпреки че през последната седмица е направен рекорден брой тестове - 1,3 милиона.

Очакванията са през следващите две седмици броят на дневните случаи на заразяване да остане на същите равнища - 2 - 2,5 хиляди.

Аркуманеас обаче изрази безпокойство от положението в Северна Гърция, където степента на ваксинация е по-ниска и съществуват опасения от взрив на разпространението на вируса.

На въпрос как могат да бъдат убедени гражданите да се ваксинират, Аркуманеас каза, че ясното послание е, че ваксините спасяват животи и трябва "да слушаме специалистите, а не социалните медии".

Междувременно в още три областни единици в Северна Гърция е обявена четвърта степен на риск от разпространение на COVID-19, което означава, че в тях влизат в сила локални ограничения, съобщава "Катимерини".

Ограничения са наложени от днес в областните единици Кастория, Ксанти и Драма. Удължава се действието на локалните мерки и в областните единици Пиерия, Иматия, Пела, Кавала и Арголида.

Локалните ограничения предвиждат забрана за придвижване на гражданите извън домовете им в интервала от 1 ч. през нощта до 6 ч. сутринта, освен по служебна работа или по сериозни здравословни причини. Забранява се и музиката в заведенията през цялото денонощие.

Ситуацията с коронавируса в Северна Гърция се смята от експертите за особено обезпокоителна. Както съобщи вчера алтернативният министър на здравеопазването Мина Гага, увеличението на случаите там е между 11 и 36 процента на седмична база.

Голяма част от регионите с по-ниска степен на ваксинация на населението също са в Северна Гърция, пише "Катимерини", цитира БТА.

При население около 11 милиона напълно ваксинирани са малко над 6 млн. жители на Гърция, а 6,4 млн. са получили поне една доза от ваксините, показват официалните данни. В страната вече са поставени и почти 20 хиляди подсилващи трети дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови