28 карантинирани след КСНС, изолацията им е по новата заповед

Лидерът на "Възраждане" не може да присъства на протеста срещу противоепидемичните мерки днес

OFFNews 12 януари 2022 в 08:34 2814 0

28 контактни лица, участвали в КСНС при президента са под каранатина. Столичната Регионална здравна инспекция е получила списък на контактните лица на председателя на Народното събрание, което даде положителен резултат на теста за коронавирус.

Това заяви директорът на РЗИ - София Данчо Пенчев пред бТВ. Сред карантинираните е и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който не може да присъства на насроченият за днес протест пред Народното събрание срещу противоепидемичните мерки. „Органите на РЗИ са направили всичко необходимо, той е информиран, че е под карантина. Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако се появи на публично събитие, следват административни мерки, може да се стигне до съд, обясни д-р Пенчев. Само Кристиян Вигенин не е карантиниран, защото е боледувал преди по-малко от три месеца, потвърди шефът на РЗИ-София. 

За лицата със завършен ваксинационен процес и поставена бустерна доза карантината става 5 дни, тъй като след 72-ия час те трябва да си направят тест, който ако е отрицателен, автоматично на следващия ден се въвежда в системата. Така карантината на президента Румен Радев би трябвало да падне на 16 януари, уточни д-р Пенчев. 

Той и колегите му изчисляват карантината на премиера и президента след КСНС по новата заповед, макар тестът на председателя на НС Никола Минчев да е позитивен на 10 януари, тоест преди приемането на заповедта. 

Официалната информация, която пристигна до нас, е с дата 11 януари, списъкът на контактните лица също е подаден на тази дата и ние стартираме процеса от тогава, уточни д-р Пенчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !