28,5 млн. лв за подобряване на психичната помощ предвижда проект на МЗ

OFFNews 01 юни 2022 в 18:34 1132 0

Снимка Министерство на здравеопазването

28,5 млн. лв. за модернизация и развитие на психиатричната помощ предвижда проект на здравното министерство. Проектът трябва да бъде приключен до края на 2025 г.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на среща с председателя на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание Алън Мичъл.

По проекта ще бъде обновен сградният фонд на най-малко 18 психиатрии, ще бъде осигурена съвременна медицинска апаратура за лечебните заведения от системата на психиатричната помощ.

Друга част от средствата ще бъде предназначена за повишаване квалификацията на служителите, ангажирани в системата на психиатричната помощ, и за мотивиране на нови кадри за започване в този тип лечебни заведения. В момента по специалност психиатрия се обучават общо 72 специализанти и 7 специализанти по детска психиатрия.

Министър Сербезова посочи, че в МЗ се разработват множество инструменти за подпомагане на държавните психиатрични болници, за да бъдат подобрени условията за профилактика, диагностициране и лечение на страдащите от психични заболявания.

Председателят на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание Алън Мичъл коментира, че е налице силна ангажираност от страна на Министерството на здравеопазването за реален напредък в подобряването на психиатричната помощ в България.

В началото на месец октомври 2021 г. представители на Комитета бяха на посещение в три държавни психиатрични болници – ДПБ-Ловеч, ДПБ-Карлуково и ДПБ-Кърджали, за да се запознаят на място с грижата, която се предоставя на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!