27 май - Международен ден на спешната медицина

OFFNews 27 май 2021 в 11:12 716 0

27 май e Международният ден на спешната медицина, съгласно решение на Европейското общество по спешна медицина от 2017г.

На този ден в световен мащаб се популяризира ролята на добре организираните системи за оказване на спешна медицинска помощ за спасяването на пациентите и намаляването на инвалидността след спешни състояния, припомнят от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП) в съобщение до медиите.

Пандемията разкри слабостите на системата за спешна помощ във всяка държава, включително на българската спешна помощ. Закъснялата диагностика, липсата на информация в реално време за свободни легла, доведе до продължително пребиваване на пациенти в спешни отделения и в санитарни коли до хоспитализацията им. Независимо от свръхнатовареността на системата с болни от COVID-19, спешните медици се грижиха и за пациентите с други остри спешни или декомпенсирали хронични състояния, отчитат от асоциацията.

Според тях денят е повод за обществен дебат как да се промени системата за спешна медицинска помощ, за да бъде по-устойчива на пандемии и по-добре осигурена с персонал, защитни облекла и апаратура.

Денят на Спешната медицина е повод да сведем глава пред загубилите битката с COVID-19 наши колеги – лекари, медицински специалисти, шофьори, санитари и парамедици от ЦСМП и спешните отделения в страната. Денят на Спешната медицина е повод медиите да разкажат за подвига на невидимите спешни медици в дните на пандемията, отразявайки разказите на благодарните им пациенти, пишат от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

По повод Международния ден на спешната медицина Пациентски организации „Заедно с теб“ връчват Вторите годишни награди „Спешните медици, с които се гордеем – с благодарност“.

Благодарствени грамоти ще бъдат изпратени до спешните медици, работещи в 27-те Центрове за спешна медицинска помощ ЦСМП и 38-те спешни приемни отделения в болниците в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!