24 нови случая на COVID-19, 34 души са излекувани (видео)

Определят се болници за лечение на коронавируса в София. Останалите могат да запазят ковид-отделенията си

OFFNews Последна промяна на 19 май 2020 в 08:32 3718 1

24 са новите случаи на COVID-19 от последното денонощие. 10 души са приети в болница. Изследвани са 874 лица, активните области са 5. Това съобщи на брифинг на оперативния щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

До момента потвърдените случаи у нас са 2 259, увеличението е с 1,1 %. Запазва се тенденцията за низходящо развитие на епидемията.

16 са новите случаи в София, 4 в Ямбол, 2 в Сливен, по 1 в Кюстендил и Пазарджик. 

299 пациенти са в болници, 36 от тях интубирани.

Няма новозаразени деца до 18 г., общият брой установени е 133.

242 са медиците с положителни проби до момента. Два са новите случаи - лекар от София и медицинска сестра от Ямбол.

Излекуваните от началото на епидемията са 646, вчера са изписани още 34 души - 18 амбулаторни в София, 1 във ВМА, 1 в Пирогов, 8 в Ямбол, 4 в Пловдив, по 1 в Сливен и Силистра.

Средната възраст на излекуваните е 47,9 г.

За денонощието починалите са двама - мъж на 79 г. в УМБАЛ "Св. Анна" и жена на 93 г. в болницата в Лом, от Дома за стари хора в Кула, която е била с ХОББ и хипертония.

Потвърджава се световната тенденция мъжкия пол да е по-засегнат - 73 от починалите са мъже, жените са 39.

Средната възраст е 66,5 г.

Определят се болници за лечение на COVID-19 в София

Решението е взето след среща на ръководителите на лечебни заведения в столицата, съобщи доц. Кунчев. Основният поток пациенти с коронавирус ще бъде приеман във ВМА, Пирогов, Александровска болница, УМБАЛ "Св. Анна", Инфекциозна болница и Белодробна болница. Останалите лечебни заведения ще се включат при нужда, като запазват ковид-отделенията си. 

Всички хора, които са отложили лечението си заради епидемичната обстановка, сега могат да го възстановят, безопасността им е гарантирана. Във всички цитирани болници ковид-отделенията са изолирани, достъпът е контролиран и другите звена могат да работят безопасно и да приемат пациенти, каза доц. Кунчев. 

Заразените медицински лица

Броят на заразените медицински лица у нас спрямо случаите по света е съпоставим. Инфектираните медици в Европа са средно 13 % като има големи вариации - в Германия са 6%, а в Ирландия са 29%, коментира главният здравен инспектор. Не може на 100% да се избегне този ефект, когато се обслужват подобни болни, дори при спазване на правилата, едва 30% от вътреболничните инфекции могат да бъдат предотвратени, каза Кунчев.

Прекалява се с мерките

Създадоха се много вълнения около прилагането на отделни мерки. В някои райони, в желанието си да бъдат активни и да се справят, местните власти се престарават, коментира Ангел Кунчев. Масовото затваряне на квартали не е ефективно, то създава страшно много организационни и хуманитарни проблеми за хората, вирусът продължава да циркулира в квартала и мерките не дават ефект, обясни той. По думите му много по-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район в квартала, за да се избегнат неприятности. Специалистът определи като "художествена самодейност без научна основа" пръскането на дезинфектанти с хеликоптер.

Сред най-успешните в Европа 

Огромната част от българите разбраха сериозността на проблема, затова сме сред трите най-успешни страни в Европа в борбата с COVID-19. Не мога да разбера хората, които при 4,8 млн. заразени в цял свят продължават да твърдят, че няма вирус. Цялата научна общност е обединила усилията за създаването на ваксина срещу коронавируса, у нас се организират протести срещу нещо, което още не е създадено, коментира Кунчев.

Той съобщи още, че от вчера се обсъжда премахването на мерките в региона, за да има свободно движение по границите. Днес ще се проведе среща на щаба и ресорните министри, на която ще се коментира отварянето на яслите и детските градини, каза още главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

1

Нострадамус

19.05 2020 в 09:57

Г н доц. Кунчев, къде се скри д р Смърт с крилатите си фрази :
" Очаквам да измрат много хора! Яко да измрат!"
Липсва ни! Къде го скрихте!
Защо ГешеФ не се самоцезира за създаване на паника, за невярна информация, за фалшиви новини изречени от устата на мутрафчийски...
Нали ГЕРБ приеха закон за това...
Питайте фармацевта проф. Асенова какво се случи с нея, като каза Истината за аптеките в България!