22-ра поликлиника в София сама ще си произвежда ток, ще печели по 1000 лв. от продажба

OFFNews 22 ноември 2021 в 12:16 3223 0

Общинската 22-ра поликлиника в София да изгради фотоволтаична система в сградата си със собствени средства ще гласува Столичният общински съвет на предстоящото си заседание в четвъртък. 

Предложението е на съветниците от ГЕРБ-СДС д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев и на зам.-кмета Дончо Барбалов. 

Като мотиви в предложението се посочва, че само за три месеца електроенергията е поскъпнала със 70%, а в дългосрочен план прогнозните цени са с 50% увеличение спрямо юни т.г. Повишените цени на енергоносителите от своя страна увеличават изключително много разходите на общинското лечебно заведение в условията на икономическа и здравна криза.

Дружеството има възможност да изгради фотоволтаична система за своите нужди, а вносителите на доклада до СОС предлагат да се разреши ДКЦ 22 да използва за целта собствени средства в размер до 70 000 лв. Така лечебното заведение ще може да се снабдява с необходимата за дейността си електроенергия и да продава излишната, която е произвело.

Според изчисленията на ръководството на поликлиниката по този начин дружеството ще спестява около 6600 лв. годишно от разходите за електричество. Освен това, с продажбата на излишната електроенергия ДКЦ 22 би могло да генерира и приходи от около 1000 лв. на година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!