214 хил. панциенти е приела 'Пирогов' през 2017 г.

OFFNews 27 декември 2017 в 22:15 1778 0

От началото на 2017 г. до момента през УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са преминали 214 000 пациенти, от които приети за лечение са 44 000.

В сравнение с 2016 г. пациентите през тази година са с 3 хил. повече.

Увеличава се броят на пациентите над 65 години, а до момента през болницата са преминали 8 900 неосигурени лица, като само за последните четири дни - 127 души.

Това обяви по време на традиоционния коледен брифинг изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Асен Балтов, цитиран от "Фокус".

Той обобщи и данните за приетите и преминалите през лечебното заведение през четирите почивни дни около
Коледа. За този период са извършени 60 оперативни интервенции по спешност. Най-натоварено е било в токсикологията, където са приети 41 пациенти. От тях трима души са употребили антифриз по погрешка, а осем са прекалили са алкохола. Едно семейство е прието след натравяне при горене на въглища.

Проф. Балтов изброи някои от медицинските успехи за 2017 г. – уникалната за Югоизточна Европа операция на
доц. Николай Янев, чрез която той спаси лицето онкоболен пациент и заради която беше отличен като Лекар на 2017 г., както и операциите, които извърши д-р Цветко Георгиев – завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии, чрез които интервенции спаси две бебета и им даде шанс да посрещнат първата си Коледа.

Той увери, че ръководената от него болница се готви за европредседателството и има готовност да подсили екипите си при нужда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови