213 са загиналите от коронавирус в Китай, броят на заразените надхвърли 9600

СЗО обяви глобална тревога, но не препоръча ограничаване на пътуванията

OFFNews 31 януари 2020 в 07:06 2575 0

Снимка ТАСС

Коронавирусът взе 213 жертви, броят на заразените нарасна до 9692, съобщиха световните агенции.

Най-сериозна е ситуацията в провинция Хубей, където са регистрирани над 5,800 случая, а 204 са загиналите.  

Световната здравна организация (СЗО) обяви международно извънредно положение във връзка с новия коронавирус. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи решението вчера след заседание на Комитета за извънредните ситуации - независима експертна група към базираната в Женева организация.

То бе взето на фона на разпространението на вируса в около 18 държави. Досега заразата е причинила смъртта на 170 човека в Китай, а броят на заразените по света надхвърли 8100.

Решението за максимална степен на тревога бе взето след първите потвърдени случаи на предаване на вируса между хора извън Китай. Международното извънредно положение е призив към държавите по света да координират своя отговор под ръководството на СЗО, отбелязва ДПА.

"Нашето най-голямо безпокойство е възможността вирусът да се разпространи в страни, чиито здравни системи са по-слаби", обясни генералният директор на организацията, цитиран от Франс прес.

Гебрейесус подчерта на пресконференция след заседанието, че решението, което СЗО взе въпреки първоначалното си нежелание, "не е вот на недоверие към Китай".

"СЗО не препоръчва ограничаване на пътуванията, на търговския обмен и на движението (на хората) и дори се обявява против каквото и да било ограничаване на пътуванията", отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови