2 мита за COVID развенчани: Омикрон не е по-лек. Заразяването, не ваксинацията намалява потентността

Мая Младенова 21 декември 2021 в 10:52 15287 14

Снимка Pixabay

Скорошни научни изследвания развенчават два мита за коронавируса: че вариантът Омикрон е по-лек и че отказът от ваксинация предпазва потентността.

Ранни данни от заболеваемостта с Омикрон във Великобритания показват, че вариантът не е по-лек от Делта, съобщава Ройтерс.

Изследователи от лондонския Импириъл колидж са сравнили 11 329 души с потвърдена или вероятна инфекция с Омикрон с близо 200 000, инфектирани с други варианти. 

Според доклад от проучването "няма доказателства, че Омикрон е по-малко тежък от Делта, съдейки и по пропорцията на далите позитивни тестове и докладвали симптоми, и по пропорцията на тези, които се нуждаят от болнично лечение.

Изследването показва още, че ефективността на две дози ваксина срещу симптоматично прекарване на Омикрон е едва 0-20%, но скача до 55-80% след бустерна доза. Вероятността от зараза с Омикрон е 5,4 пъти по-висока отколкото с Делта. Докато изследване сред медицински персонал при вариантите преди Омикрон е показало, че преболедуването предпазва 6 месеца от ново симптоматично заразяване в 85% от случаите, при Омикрон този процент може да е едва 19.

Потентност

Второ проучване показва, че качеството на спермата и количеството на сперматозоидите са влошени месеци наред след боледуване от COVID-19, допълва Ройтерс. Тя, сама по себе си, не е заразна. Повлиява се обаче подвижността на сперматозоидите. Изследване на 35 мъже месец след оздравяването им е показало, че при 60% от тях семенната течност е с намалена мобилност, а броят на сперматозоидите е намалял с 37%. 

Както бе съобщено в понеделник в научното издание Fertility and Sterility, проби от сперма са получени от 120 белгийски мъже на средна възраст 35 години, средно 52 дни след отшумяване на симптомите на COVID-19. Сред 51 мъже, изследвани между един и два месеца след възстановяването, 37% са имали намалена подвижност на сперматозоидите, а 29% - нисък брой сперматозоиди. Сред 34 мъже, които са предоставили проби от сперма поне два месеца след възстановяването, подвижността на сперматозоидите е била намалена при 28%, а броят на сперматозоидите е бил нисък при 6%. Тежестта на инфекцията с COVID-19 не е била свързана с характеристиките на спермата.

Изследователите обобщават, че времето за възстановяването ѝ е около 3 месеца, но това са предварителни данни, които подлежат на още проучвания. 

И двете изследвания все още не са минали независима научна оценка, уточнява Ройтерс.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  14

  случайно прочетох

  22.12 2021 в 11:35

  "И двете изследвания все още не са минали независима научна оценка, уточнява Ройтерс.“

  Някой каза на масата?

  1331

  13

  ваксиниран

  22.12 2021 в 10:59

  Човек, ти живееш в собствен свят.

  1331

  10

  ваксиниран

  22.12 2021 в 00:48

  Ганьо знае най-добре - не му ги хвали тея "учени" и "експерти"...

  1331

  8

  ваксиниран

  21.12 2021 в 17:41

  Сега, по темата.

  За предишните варианти, до делта, смъртността е най-висока след 3-4-а седмица от проявяване на симптоми. В Англия първият засечен случай е от 13 декември, което е преди 8 дена.

  В ЮАР над 59 години са 9% от популацията, а в Англия - около 25%.

  6145

  7

  kokoten

  21.12 2021 в 17:39

  Такива тъпаци и кретени не е имало и в Средновековието...никой не ви задължава да правите каквото и да било,просто престанете да говорите и пишете глупости и оставете нормалните хора да вземат сами своите решения....засега ковида ви е пощадил и не ви е натръшкал,но никога не е късно това да се случи...а може би вие,неверници,тайничко сте се имунизирали(шегичка).....Каквото ѝ да се случва,вие сте по-малко и ще ви се наложи да слушате и да говорите по-малко...напоследък все повече хора узряват и разбират за какво иде реч.....е,има и такива като вас,но то е,само защото има демокрация....Важното е,че от вас нищо не зависи....

  1331

  6

  ваксиниран

  21.12 2021 в 17:37

  Братлета, две приказки не можете да напишете без обиди - толкова ли можете само? Смешни сте.

  От началото на пандемията вие, овчари, не искате да приемете реалността. Първо беше "то няма такъв вирус, лъжат ни", после беше "то е само грипче", после беше "то ще изчезне ей ся, лятото", после беше "тея ся ще ни чипират", после беше "то ваксината е по-страшна", сега "то ще се самоунищожи". Слушате най-големите лъжци и опортюнисти.

  Бива, бива наивност и лековерие, ама в даден момент ставате смешни. Сега, разбирам, че ви е толкова капацитета - не става от всеки овчар микробиолог/вирусолог/имунолог/епидемиолог (че и интелектуалец!). Ама спрете се, моля - излагате се.
   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews