2/3 от хората с Омикрон са се заразявали с COVID-19 и преди това

OFFNews 26 януари 2022 в 11:31 10267 0

Снимка Pixabay

Две трети от хората, заразени наскоро с варианта Омикрон, казват, че са боледували и по-рано от COVID-19. Това установява голямото и продължаващо проучване React сред тествани за коронавирус доброволци в Англия.

Предстои да се установи колко от тях наистина са заразени отново, но резултатите показват кои са групите, които може да се заразят повторно от COVID-19: здравни работници, членовете на домакинства с деца или хора, живеещи в многолюдни домакинства.

В проучването са участвали над 2 милиона души.

Последните резултати, за първите две седмици от 2022 г., са основани на около 100 000 PCR теста, направени от доброволци. Около 4000 от тях са положителни, което е най-високото ниво от началото на пандемията. Когато пробите били секвенирани, за да се установи вариантът, на практика всички се оказали с Омикрон.

На този етап няма данни колко от доброволците са със завършен цикъл на ваксинация.

Двама от всеки трима (65%) от заразените доброволци са потвърдили, че и по-рано са били с положителни тестове за COVID-19. При много от тях действително може да става въпрос за повторно заразяване. При други е възможно тестът да засича стари следи от вируса.

По други оценки, различни от сегашното изследване, един на всеки 10 случая Омикрон е повторно заразен.

Програмният директор на React проф. Пол Елиът от Кралския колеж в Лондон потвърждава, че има рязко увеличение на случаите при деца и това ще се усложни с началото на втория срок. Има увеличение при хората на възраст над 65 г., което поражда опасения от повече хоспитализации.

Въпреки че ваксините може и да не спрат всяко заразяване, те вършат отлична работа в предпазването от тежко протичане, казват от здравното министерство и съветват: "Ако ще посещавате приятели или семейството си, направете си тест предварително".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови