173 случая на хепатит C и 41 на ХИВ откри кампания през 2021 г.

OFFNews 06 януари 2022 в 11:54 1355 0

Снимка Pixabay

173 случая на хепатит C и 41 случая на ХИВ през 2021 г. откри програма "Айвър" за безплатно и анонимно тестване в над 180 лаборатории в страната. Направените тестове са 5022.

Положителни хепатит C (anti-HCV) резултати са отчетени в 23 (от 28) области в страната. Хората с позитивни резултатите за хепатит C са насочени към потвърждаване на резултата с PCR тест. Хепатит C вече се лекува напълно, с терапия заплатена от НЗОК. 

Случаи на ХИВ са отчетени в 7 различни области на България. 5 от позитивните проби са в изключително малки населени места, които не са областни градове и в които няма офис на Регионална здравна инспекция (РЗИ).

38 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите 3 са при жени. За пациентите с ХИВ вече има поддържащо лечение, безплатно за всички, независимо от здравноосигурителния статус.

„През 2021 година COVID-19 отново измести фокуса от други две животозастрашаващи инфекции - хепатит C и ХИВ. Препоръчително е всеки човек над 18 години да се изследва за хепатит C и ХИВ поне веднъж в живота. Тестовете в лаборатория, с кръв от вената, са несъмнено по-точни от тестовете с боцкане по пръста, както и от оралните тестове. Тестът за ХИВ по програма "Айвър" изследва и за p24 антиген и за антитела (HIV type 1 and 2, p24 Ag, Ab). Тестовете, които следят за p24 антиген, засичат ХИВ между 11 и 30 дни след инфекция. Досега в България никога не е имало толкова мащабна програма за безплатно и анонимно тестване с толкова точен тест за ХИВ“, казва Явор Конов, председател на фондация "Айвър".

Факти

Положителните резултати за ХИВ и хепатит C не са достатъчни за поставяне на диагноза и трябва да бъдат потвърдени с по-висок клас изследвания.

Хората с потвърден положителен резултат за хепатит C имат право на безплатно лечение от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В повечето случаи терапията продължава между 8 и 12 седмици.

Хората с потвърден положителен резултат за ХИВ имат право на безплатно поддържащо лечение, осигурено от Министерството на здравеопазването.

Лекарството срещу хепатит C се отпуска в 13 клиники в страната.

Поддържащото лечение за ХИВ се отпуска в 5 клиники.

Над 95% от хората с хепатит C, които са приемали терапия с цел изчистване на вируса, са успешно излекувани. 

Хората, живеещи с ХИВ, които приемат и се придържат към своята терапия, вече живеят толкова дълго и продуктивно, колкото хората, които нямат ХИВ.

Фондация "Айвър" работи за повишаване на информираността за ХИВ превенцията, тестването и лечението на гей мъжете в България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews