17 донорски ситуации са дали шанс за живот на 42-ма души у нас през 2023 г.

7 октомври е Европейският ден на донорството и трансплантациите

OFFNews 07 октомври 2023 в 08:00 710 1

кампания

Снимка Фейсбук/Да! За живот!

Европейски ден на донорството и трансплантациите

От началото на годината досега у нас са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42-ма души. Извършени са 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки, както и 685 тъканни трансплантации. Чакащите за трансплантация са 849, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки - 7 октомври, ще бъде отбелязан с различни инициативи в страната. 

Денят ще премине под мотото „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

Броят на нуждаещите се от органна трансплантация по света продължава да надвишава значително осигурените органи. По осреднени данни на Съвета на Европа през 2022 г. на 39 хиляди нуждаещи се е извършена трансплантация, а 48 хиляди са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите трансплантация. Данните показват, че на всеки час приблизително пет нови пациенти се добавят в списъка на чакащите, но средно 19 пациенти на ден не успяват да дочакат своята трансплантация.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г., агенцията „Медицински надзор“ организира различни прояви през октомври.

На 7 октомври, в знак на солидарност, 19 български общини едновременно - от 19:15 до 20:15 ч., ще осветят фасадите на свои емблематични сгради или обекти в зелена светлина. Зеленото е цветът на донорството и трансплантацията.

В неделя трансплантирани хора, лекари и поддръжници на каузата за донорство и трансплантация ще участват в инициативата „Уиз Еър София Маратон 2023 г.“ с отделен старт. Участниците ще пробягат символичното разстояние от 42,19 м – по аналогия на цялата дължина на трасето от 42,195 км.

В периода 16 - 26 октомври доброволци на Българския младежки Червен кръст ще разпространяват информационни материали във всички областни градове на страната.

На 17 октомври в розовата градина на донорите, която е в близост до НДК, в знак на признателност към донорите и техните близки ще бъдат засадени рози, като броят им ще отговаря на донорските ситуации, реализирани от началото на годината до момента.

Инициативите на агенцията за популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията ще продължат и през ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика