16% спад на новите случаи на COVID-19 по света отчете СЗО

OFFNews 02 март 2022 в 14:56 1005 0

Снимка Getty Images

Броят на новозаразените с коронавирус по света е спаднал с 16 процента през изминалата седмица – тенденция на намаляване на случаите, която продължава от месец, показват данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Асошиейтед прес.

В седмичния си доклад за пандемията СЗО посочи, че смъртните случаи, свързани с вируса, са намалели с 10 процента, тоест продължава спадането на техния брой, отчетено за първи път предишната седмица.

СЗО съобщи, че през последната седмица са регистрирани над 10 милиона нови случая на коронавирус и около 60 000 смъртни случая в световен мащаб. Организацията каза, че вариантът Омикрон остава доминиращ в световен мащаб.

Засилване на разпространението на COVID-19, е имало само в Западнотихоокеанския регион – там заразяванията са се увеличили с близо една трета в сравнение с предишната седмица. Смъртните случаи в Западнотихоокеанския регион са нараснали с 22 процента, в Близкия изток – с около 4 на сто, докато навсякъде другаде е имало спад.

Много държави в Европа, включително Великобритания, Швеция и Дания, премахнаха почти всички ограничения, наложени заради коронавируса, след значителното намаляване на случаите и напредъка на ваксинационните кампании. В САЩ учени изчислиха, че 73 процента от населението вече има имунна защита срещу Омикрон и че при евентуално бъдещо силно разпространение няма да е необходимо налагането на толкова строги мерки за епидемичен контрол.

СЗО все пак предупреждава, че е твърде рано да се обявява край на пандемията и че ако коронавирусът бъде оставен да продължи да се разпространява, ще има възможност допълнително да мутира в евентуално по-смъртоносни или заразни варианти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови