150 000 ваксини планира да дари България на съседни държави

OFFNews 03 юни 2021 в 12:56 1229 0

Снимка БТА

България планира да дари до 150 000 ваксини срещу COVID-19 на съседни държави, обяви на брифинг в Министерския съвет служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Интерес са проявили Република Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина.

Основното количество на дарените ваксини ще е от "Астра Зенека", защото у нас интересът на гражданите към тях е по-малък, обясни той.

Процедурата е тежка и иска съгласуване с Европейската комисия и фирмата производител, уточни Кацаров. Необходимото проучване е извършено, очаква се становището на ЕК утре.

Министърът увери, че има достатъчно ваксини за българските граждани и можем да си позволим да дарим на съседни държави. По думите му, България разполага с 13 милиона ваксини до края на годината.

Дори помолихме да се забавят доставките заради по-бавния процес на ваксинация у нас, допълни министърът.

Ваксинационната кампания

Единственият начин да избегнем нова вълна на COVID-19 e ваксинацията, подчерта министърът.

По думите му, пример за това са държави като Израел, Великобритания, САЩ, където много голяма част от населението беше ваксинирано и се вижда рязък спад на разпространението на болестта и рязък спад на смъртността.

От ключово значение е да се ваксинират възрастните хора, така можем да намалим смъртността, а това може да ни "отвори ръцете" да премахнем и малкото мерки, които са останали, каза Стойчо Кацаров.

Целта на здравните власти е да проведат информационна, а не пропагандна кампания за повишаване на интереса и доверието към ваксинацията. Министърът посочи, че ще се стремят да направят разговора за ваксинацията по-рационален - "да махнем стигмите и фантасмагориите, да се облегнем на фактите".

Стойчо Кацаров каза, че е преболедувал тежко COVID-19 и е лежал в болница с двустранна пневмония през декември миналата година, затова още изчаква с ваксинирането, но със сигурност ще го направи в следващите месеци.

Министърът не се ангажира с прогноза кога ще се постигне колективен имунитет в страната, защото той зависи не само от броя на ваксинираните, но и от броя на хората, които са се срещали с вируса, независимо дали са боледували или не.

Броят на последните е в пъти по-голям от официално регистрирания с тестове, уточни той. По-вярна прогноза би могла да бъде дадена в края на юни след завършване на проучване, което министърът е разпоредил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови