141 случая на хепатит С и 36 ХИВ-позитивни установи кампания през 2022 г.

OFFNews 05 януари 2023 в 11:42 1168 0

програма

Снимка фондация "Айвър"

Програма за безплатно и анонимно тестване за хепатит С и ХИВ

141 случая на хепатит C и 36 случая на ХИВ  бяха установени през 2022 г. в рамките на програма "Айвър" за безплатно и анонимно тестване в над 200 лаборатории в страната, съобщиха от едноименната фондация.

Програмата за изследване на ХИВ и хепатит C е най-мащабната кампания за установяване на двата вируса у нас през миналата година. Тестването е безплатно и анонимно и се осъществява в над 200 лаборатории в страната.

От направените 5007 ХИВ теста през 2022 г., 36 са положителни, докато от направените 4989 хепатит C теста за същия период, 141 са позитивни.

Положителни хепатит C (anti-HCV) резултати са отчетени в 24 (от 28) области в страната. Хората с положителни тестове за антитела на хепатит C са насочени към потвърждаване на резултата с PCR тест. Хепатит С вече може да бъде излекуван със съществуващата терапия. Тя се заплаща напълно от НЗОК и се приема между 2 и 3 месеца. Вирусът е една от основните причини за рак на черния дроб.

Положителни ХИВ резултати са отчетени в девет различни области на България. Две от позитивните проби са в изключително малки населени места, които не са областни градове и в които няма офис на Регионална здравна инспекция (РЗИ). 33 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите три са при жени. Тези числа не включват чуждестранните граждани, които вече са знаели, че живеят с ХИВ и са се свързали с фондация "Айвър" за да получат подкрепа и насоки къде да продължат своята терапия на територията на България.

За ХИВ има поддържащо лечение. Терапията е безплатна за всички, не зависи от здравноосигурителния статус и се предоставя от Министерство на здравеопазването.

През 2022-ра година, уебсайтът на фондация "Айвър" бе единствената платформа на български език, която създаде уникално информационно съдържание относно ХИВ на ежеседмичен принцип. Правата на хората, живеещи с ХИВ, начините на предаване на ХИВ и стигмата относно ХИВ са част от ключовите теми, които фондацията засегна. Тестът за ХИВ по програмата на фондацията във всички лаборатории, с които работим, изследва едновременно и за антиген, и за антитела, което го прави най-точният безплатен тест за ХИВ в България вече втора поредна година, казва Явор Конов, председател на "Айвър".

Какво е добре да знаете

• Положителните резултати за ХИВ и хепатит C не са достатъчни за поставяне на диагнози и трябва да бъдат потвърдени с по-висок клас изследвания.

• Хората с потвърден положителен резултат за хепатит C имат право на безплатно лечение чрез Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В повечето случаи лечението се приема между 8 и 12 седмици.

• Хората с потвърден положителен резултат за ХИВ имат право на безплатно поддържащо лечение, осигурено от Министерството на здравеопазването.

• Лекарството за хепатит C се отпуска в тези 13 клиники.

• Поддържащото лечение за ХИВ се отпуска в тези 5 клиники.

• Над 95% от хората с хепатит C, които са приемали терапия с цел изчистване на вируса, са успешно излекувани и свободни от хепатит C.

• Хората, живеещи с ХИВ, които приемат и се придържат към своята терапия, вече живеят толкова дълго и продуктивно, колкото хората, които нямат ХИВ.

Фондация "Айвър" предоставя информация за ХИВ превенция, тестване и лечение на гей и бисексуалните мъжете, най-силно афектираната от ХИВ общност в България. Организацията цели оптимална образованост сред гей мъжете относно сексуално предаваните инфекции (СПИ), водеща до подобрено сексуално здраве, качество на
живот и една по-информирана и неосъдителна гей общност в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови