1400 пациенти са преминали през „Пирогов” по време на празниците

OFFNews 27 декември 2015 в 12:14 2697 0

1400 пациенти са преминали през „Пирогов” по време на празниците

От полунощ на Бъдни вечер до тази сутрин през „Пирогов” са преминали 1400 пациенти, от които в болницата са останали на лечение 200, съобщава bTV. От общия брой 290 са деца до 18-годишна възраст.

Обичайно травматологичните кабинети са били най-натоварени за прегледи и хоспитализации. Очаква се броят на пациентите да се увеличи в близките дни, тъй като от днес ще започне връщането им в София.

Сред посетилите болницата има и такива, които са потърсили помощ, тъй като личните им лекари не вдигат телефоните си. Освен от София сред пациентите през празничните дни има и такива от близките градове - Перник, Кюстендил, Трън, отчетоха от "Пирогов".

Традиционно за празничните дни пациентите, на които са правени операции, са такива с хронични заболявания, които са забравили диетата си - жлъчка, панкреас, язвена болест и техните усложнения.

В Клиниката по токсикология са постъпили пациенти в тежко състояние. Спасен е животът на 48-годишна жена, която почиствайки дома си е смесила белина с почистващ препарат. При такава комбинация се отделя хлор, който е вдишала. Докарана е в тежко състояние, но вече е стабилизирана. Все още лекарите в клиниката се борят за живота на 73-годишна жена, вдишала пушечни газове след пожар.

В кабинета по неврохирургия са преминали над 130 пациенти, предимно хора с наранявания след битови скандали и сбивания. Няма сериозно пострадали от тях.

Две деца са спасени по време на Коледните празници в "Пирогов", съобщи на пресконференция в "Пирогов" доц. д-р Христо Шивачев от болницата, който завежда отделение по детска гръдна хирургия. Едното дете е пострадало в катастрофа при Гоце Делчев на 24 декември - момченце на пет години, с тежка травма, което е стабилизирано без оперативно лечение.

Другото спасено дете е недоносено новородено момиченце, на три дни, с тегло 1500 гр. За първи път в България екипът на детска хирургия е извършил операция на толкова малък пациент.

С безкръвна операция от гръдния кош на детето е извадена течност, поясни докторът. В момента детето е стабилно, захранено е и скоро се надяваме да го върнем на майката, каза доц. Шивачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови