10% от акцизите върху цигари, алкохол и гориво да се отделят за здравеопазване

OFFNews 22 октомври 2020 в 18:14 2141 2

10% от акцизите върху цигари, алкохол и гориво да се отделят за здравната система, настояват в отворено писмо до институциите съсловни, пациентски и браншови организации, взели участие във Втората национална конференция "Заедно за повече здраве". 

„Като приветстваме готовността на правителството да осигури допълнително финансово обезпечаване на здравната система през 2021-та с 460 млн. лв. смятаме, че е необходимо тези средства да бъдат насочени към Националната здравноосигурителна каса и разпределени оптимално целесъобразно по бюджетни пера, за да бъдат гарантирани неотложните разходи за справяне с пандемията и осигуряване на здравното обслужване на българските граждани“, заявяват авторите на писмото.

Друго предложение към правителството и ресорните комисии в парламента е допълнителните средства за здравеопазване през следващата година да бъдат осигурени като 10% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия, спиртните напитки и горивата да се използват за финансиране на бюджетни пера в НЗОК. Тези средства да бъдат разходвани за ограничаване, промоция, превенция и лечение на заболяванията, свързани с употребата на тютюневи изделия, злоупотребата с алкохол и ефектите от горивата, които също са свързани с влошаване на общото здравно състояние на обществото.

Документът е подписан от представителите на БЛС, БФС, ARPharM, както и от Националната пациентска организация, Конфедерация за защита на здравето, Националното сдружение на частните болници, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българската Генерична Фармацевтична Асоциация и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства.

По време на форума бе обсъдена възможността за допълнителен финансов ресурс за здравеопазване през 2021 г. в контекста на пандемията, очакванията за развитието на здравеопазването и осигуряването на допълнителни средства за устойчиво финансиране на системата. Участниците изразиха и опасенията си, че предвидените в проекта за Закон за бюджета на НЗОК за 2021 г. средства няма да бъдат достатъчни.

На събитието бяха представени данни от национално представително проучване за нагласите на българина за развитието на здравната система, проведено през август т.г. от агенция „Тренд“, както и анализ „Акцизи по предназначение“ на Експертен клуб за икономика и политика /ЕКИП/, свързан с подобряване на публичното финансиране с помощта на бюджетно-неутрални инструменти.

Според изследването българите виждат решенията за подобряването на качеството на здравните услуги у нас най-вече в по-високото финансиране на здравеопазването. Категорично мнение е, че държавата трябва да вземе тези средства от приходите от акцизи за цигари и алкохол (74 на сто от анкетираните). Анализът на ЕКИП отчита, че средствата могат да бъдат осигурени като се заделят 10% от акциза на тютюневите изделия, алкохола и горивата, което е над 0,5 млрд. лв. повече за здравеопазване.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров каза, че е необходимо да се вземат спешни мерки за повече инвестиции в здравеопазването и те да се разглеждат като нещо, което се прави за бъдещето, тъй като в противен случай след 3-4 години системата няма да може да поеме нуждите на обществото.

Д-р Маджаров допълни, че проектобюджетът на НЗОК за 2021 година не само не гарантира увеличаване на възнагражденията на българските лекари и сестри, а дори и не гарантира тяхното запазване.

„Не може да се разчита само на НЗОК да се справя с всички проблеми в системата на здравеопазването. Тази година и следващата опитите всичко да се стовари на нея ще доведат до притискането й към стената. Призовавам институциите да не притискат повече Здравната каса, защото тя ще ни е необходима и по-нататък. Пример за това е, че се опитваме да осигурим помощта за ковид болните в лечебни заведения, които нямат възможност да го правят през условията, които е длъжна да изпълнява здравната каса“, каза д-р Маджаров.

Той допълни, че обещаните 126 млн. лв. юни месец още не са внесени в бюджета на НЗОК и настоя отговорно да се погледне на бъдещото за следващата година.

Председателят на Български фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова допълни, че е необходимо инвестициите в здравеопазването да са насочени към качеството на услугата, както и да се прави проверка на удовлетвореността на пациентите, какво се е случило с тях, как е подобрен животът им. Тя апелира към дългосрочен подход в управлението на системата, който да не ощетява нито един участник в нея и добави, че е необходимо цялостно дългосрочно и холистично мислене за здравеопазването.

Изпълнителният директор на ARPharM Деян Денев заяви, че системата не само има нужда от повече ресурс, но той да бъде умно инвестиран, така че да отговори на очакванията на българските граждани и да им помогне да бъдат икономически и социално активни по-дълго време. 

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви: „Инвестициите не трябва да бъдат в сгради, апаратури и т.н., а в ново мислене, така че болниците да се превърнат във високотехнологичен център, а хората да се лекуват по домовете си.“

В кръглата маса участваха проф. Петко Салчев, управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, както и д-р Валентин Павлов, зам. - председател на Български зъболекарски съюз /БЗС/, д-р Евгени Тасовски, изпълнителен директор на Българската генерична фармацевтична асоциация /БГФАРМА/, Оля Василева, изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства /БАТЕЛ/, представители на пациентските организации, на болниците, на специалистите по здравни грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

22.10 2020 в 21:08

Акцизите са "бая" големи данъци и варират от 20 до 70% от крайната цена на някои продукти. На цигарите е около 70%. (Затова следващия път като плюете по някой пушач, помислете колко данък е платил бадева за хобито си) Всички тези пари доволно се оползотворяват от правителствата по избор и без всякаква целенасоченост. У нас конкретно по закона за подпомагане на приятелкия бизнес. Затова заглавието на тази статия звучи смешно и нелепо.

10212

1

Човека

22.10 2020 в 21:00

По природа и исторически акциза е възникнал като данък върху вредните за здравето, околната среда и морала стоки и услуги. Първоначално, от пуританите, за да ограничи употребата на алкохол. Такива са четирите най-често срещани акциза - на алкохола, тютюневите изделия, горивата и хазарта. По презумпция приходите от тези акцизи би трябвало да се използват изключително за борба с вредните последствия от кореспондиращия продукт/услуга. Тези от алкохол/цигари за здравеопазване. От горивата - за опазване на околната среда. А тези от хазарта - за образование. Защо не е така можем само да гадаем. Попитайте всеки съвременен политик и няма да може да ви отговори. Защото съвременната политика е фарс.
Възникват и други въпроси свъзани с това. Парадокса с данъците на стари и консумиращи повече гориво превозни средства и намаляване при тези с по малка консумация и електрически такива. След като веднъж данък е платен пропорционално на замърсяването чрез акциза на горивото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!