10 лв. ще се плащат на всички, които ваксинират, не само на личните лекари

Логистиката на ковид-ваксините е много по-сложна от всички останали, за да се отвори доза, трябва да има подсигурени пациенти за имунизация, обясни д-р Николай Брънзалов

OFFNews 12 януари 2021 в 09:33 1603 0

Снимка Архив

10 лв. ще получават всички, които ваксинират, не само личните лекари. На медиците, които до момента са извършвали имунизацията, също ще бъде заплатено. Това каза по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на Националния ваксинационен щаб и допълни, че по принцип поставянето на ваксини се заплаща, независимо от вида им.

"Логистиката на ковид-ваксините е доста по-сложна от всички останали. Дозите са в едно флоконче 5. Може би съвсем скоро вече ще станат 6. Аз пред кабинета трябва да имам минимум 6 пациента, за да го отворя, за да не остава доза от него", обясни д-р Брънзалов.

Той подчерта, че при ваксината на "Модерна" нещата стоят още по-сложно - там в едно флаконче има 10 дози.

"За да се осъществи правилно, рационално ваксинирането на всички желаещи граждани на България ще бъде положен много труд, не само медицински, защото ние трябва да издирим хората, да им направим съответния график, часове за записване, да бъдат прегледани преди поставянето на ваксините и ако бъдат здрави, чак тогава да им я поставим, преди това трябва да им дадем информирано съгласие", припомни процесът по ваксиниране той.

"Аз не мисля, че е лошо да се убеждава населението в момента да се поставя ваксина, но в никакъв случай няма да вляза в този алгоритъм, че аз ще убеждавам някой да си поставя ваксина срещу една инфекция, която обърка света, за да получа някакви средства", категоричен бе Брънзалов.

По думите му винаги има риск да остане някаква част от флакончето с няколко дози ваксини и ръководителят на съответното лечебно заведение да може да намери на кого да ги постави. Този риск винаги съществува. Ръководителят на лечебното заведение трябва да си изготви някакъв план за собственото действие на лечебното заведение, обясни общопрактикуващият лекар.

Той коментира и случая с ваксинираните общински съветници в Сандански:

"Нека да приключи проверката и ние ще се съобразим с нея, но като лекар и човек не мога да се съглася, че в такъв град като Сандански, след като са останали 6 ваксини, се отзовали само 6 общински съветници", каза членът на ваксинационния щаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !