1 от 5 жени може да зачене естествено след ин витро

OFFNews 21 юни 2023 в 15:36 1027 0

Ин витро

Снимка Pixabay

Резултатите са осреднени, така че вероятността при отделните хора е различна.

Шансът за забременяване по естествен път след ин витро оплождане е доста висок - около една на пет жени, заченали ин витро, могат след това да забременеят без медицинска асистенция.

Това е новина, която може да даде нова на много семейства семейството или важна информация за контрацепцията, пише Би Би Си, като цитира актуално изследване. То анализира данни за над 5000 жени, за да проследи колко често се случва това.

Резултатите са осреднени, така че вероятността при отделните хора е различна.

Според британската Националната здравна служба (NHS) шансът за зачеване по естествен път в рамките на следващата година след и витро оплождане е едно към четири, ако двойката се опитва от няколко години.

Безплодието обикновено се диагностицира едва след като двойката не е успяла да зачене въпреки едногодишните си опити.

Тъй като женската плодовитост намалява с възрастта, жените над 35 години и всички, които вече са наясно, че може да имат проблеми с плодовитостта, трябва да се обърнат към личния си лекар по-рано, съветват специалисти.

Проблемите с плодовитостта могат да бъдат постоянни или периодични и да засягат всеки от партньорите. Съществуват много лечими причини, но при около една от всеки четири двойки може да не е възможно да се открие причината.

Водещият автор на новото изследване, публикувано в списание Human Reproduction, д-р Анет Твейтс от Университетския колеж в Лондон, казва: "Нашите открития показват, че естествената бременност след раждане на дете чрез ин витро далеч не е рядкост... Това е в противоречие с широко разпространените мнения на жените и здравните специалисти, както и с тези, които често се изразяват в медиите, че това е много малко вероятно."

В 11-те международни проучвания, които екипът ѝ разглежда, се установява, че поне една от всеки пет жени е заченала по естествен път, след като е имала бебе чрез лечение на безплодие, най-вече в рамките на три години след това. И това се отнася за безплодие, причинено по различни причини, както и с различен изход.

Клиничният ембриолог д-р Марта Янса Перес от Британското дружество по въпросите на плодовитостта коментира: "Това проучване подчертава значението на това да се дава на пациентите точна информация за шансовете им за зачеване във всеки един момент, особено след раждането на бебе чрез ин витро.

"Добра новина е, че толкова голям процент от пациентите са в състояние да заченат по естествен път след ин витро, но хората трябва да знаят, че в случаите, когато възрастта на жената е фактор за първоначалния неуспех при зачеването или е налице тежък мъжки фактор на безплодие, би било препоръчително да се потърси лечение за второ дете по-скоро рано, отколкото късно", добавя д-р Перес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика