1 от 10 жени страда от ендометриоза

През март в цялата страна ще се извършват безплатни прегледи за заболяването

OFFNews 27 февруари 2020 в 10:58 1678 0

За втора поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще проведе мащабна кампания, посветена на ендометриозата. Инициативата е под наслов „Една от десет“, тъй като се смята, че в световен план всяка десета жена е засегната от това състояние.

В България заболяването не е достатъчно познато и не се води регистър на пациентите.

В периода 1 – 31 март 11 болници за женско и репродуктивно здраве от цялата страна ще извършват безплатни прегледи на жени с ендометриоза, фамилна обремененост или изразен болков синдром. Клиниките, които стават част от инициативата ще бъдат обявени на сайта на фондацията на 1 март 2020 год. Сред тях са:

МБАЛ “Надежда” гр.София
УАГБ Майчин Дом гр.София
МК “Д-р Щерев” гр.София
Клиника “Адела Фертилити” гр.София
ПСАГБАЛ “Св.София” гр.София
САГБАЛ “Шейново” гр.София
УБ “СофияМед” гр.София
Болница “Вита” гр.София
УСАГБ “Селена” гр.Пловдив
СБАГАЛ “Проф. д-р Димитър Стаматов” гр.Варна
“Авис Медика” гр.Плевен

На 4 март, от 11:30 часа, с официално откриване на тематичен информационен щанд, разположен в Народното събрание, ще бъде дадено началото на кампанията в Световния месец на ендометриозата, която се провеждат под патронажа на Комисията по здравеопазването на Народното събрание на Република България.

Сред по-значимите публични дейности, свързани с повишаване на информираността за заболяването са срещите с общността от диагностицирани, семинари и уебинари с медицински спецалисти, сред които е и уебинарът с д-р Георги Стаменов от болница "Надежда" на 29 февруари 2020 г. Това е второто подобно събитие, в което на живо, специалисти отговарят на зададени въпроси и коментират различните симптоми и форми на лечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!