1 от 10 бебета у нас се ражда, без майката да е прегледана през бременността

Броят на прегледите и изследванията на бременните жени трябва да се увеличи, смята председателят на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев

OFFNews 13 май 2022 в 14:53 1504 0

Снимка Pixabay

Едно на десет бебета се е родило без майката да е била прегледана нито веднъж по време на бременността ѝ. Това каза Венелин Стойчев, д-р по социология, част от екипа на Сдружение "ЛАРГО" - Кюстендил, цитиран от БТА.

Стойчев участва в дискусия, посветена на проблемите, свързани с достъпа на бременните жени до прегледи и изследвания, и възможностите за тяхното преодоляване. Дискусията е в сградата на Народното събрание, а домакин е комисията по здравеопазването.

Липсата на проследяване на бременността крие огромни рискове, допълни той и посочи, че има връзка между непроследени бременности и инфекциите сред бебетата. По думите му със сигурност при една трета от тези бебета е имало предотвратима инфекция на майката. Дори и при здравноосигурените жени не се осъществяват пет прегледа по време на бременността им, добави той.

Тази дискусия е много добра инициатива, защото в сложните сектори, какъвто е здравеопазването, очакванията са проблемите да бъдат решавани с големи структурни промени, закони и големи инициативи, но понякога малки детайли водят до решаване на големи и натрупани във времето промени, каза председателят на комисията доц. Антон Тонев.

По думите му трябва да се повиши броят на прегледите и на изследванията на бременните жени.

Адвокат Мария Шаркова каза, че спестяването на различни средства в областта на здравеопазването трябва да е вторичен ефект от мерките, които се вземат, защото при сегашното състояние на майчиното и детско здравеопазване трябва да се постави акцент върху качеството. Най-честата "врата", която се използва при неосигурени пациенти, е спешната помощ, а за неосигурените бременни, при наличие на усложнения, единствената възможност да получат помощ е през спешните отделения, допълни тя.

По думите ѝ не всяка здравнонеосигурена жена може да си позволи да заплати оказаната ѝ помощ, а неосигурените са доста маргинализирани, когато се говори за болнична помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови