Туроператори протестират пред Министерски съвет: Бизнесът ни загива

OFFNews 28 юли 2020 в 12:31 3295 2

Снимка БГНЕС

Служители на десетки туроператори се събраха на протест пред Министерски съвет днес. Според тях бизнесът им загива, а държавата няма адекватно решение за проблемите им, свързани с пандемията.

Те настояват за финансова помощ от държавата и обвиняват в бездействие екипа на вече бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Също така настояват и за среща с премиера Бойко Борисов. 

На протеста, организиран от сдружение "Бъдеще за туризма", дойдоха предимно представители на компании, занимаващи се с изходящ туризъм, които в момента са затруднени с връщането на парите и организирането на нови екскурзии за клиентите си заради коронакризата. Проблемът е, че те не могат да си върнат парите платени на контрагенти в чужбина и съответно да се разплатят с потребителите си.

Според Румяна Балтова от сдружението при финансова подкрепа от страна на държавата, туроператорите ще могат да върнат парите на клиентите, които не могат да чакат.

"Коронакризата при туроператорите беше катастрофа. Не е криза. Тези, които се занимаваме с организиран туризъм, изходящ и входящ - не сме работили от пет месеца. Нямаме друг начин да оцелеем, освен да бъдем подпомогнати финансово", категорична е Балтова.

Според нея преди да се разрази пандемията от COVID-19 туристическата година се е очертавала като доста успешна, затова фирмите от бранша смело предплатили смело значителни средства и след това оборотът им се оказал нулев.

Туроператорите са категорични, че намаляването на ДДС от 20% на 9% е напълно неработещо решение, тъй като на практика в момента нямат приходи. От "Бъдеще за туризма" настояват да се изработи план за подпомагане на сектора и безвъзмездна помощ за най-засегнатите.

Протестиращите настояват за безвъзмездна помощ в размер на 10% от оборота за 2019 г. или последния отчетен период, както промяна на мярката 60 на 40 за туроператори и турагенти.

Според професионалистите в бранша в сегашната ситуация няма никаква предвидимост колко време ще могат да запазят служителите си.

Представители на недоволните туроператори бяха приети от новия ресорен министър Марияна Николова. Обещана им е и среща с премиера Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

2

мгергов

28.07 2020 в 17:14

Нали в МЗ има нова министърка, защо не изчакат да видят дали ще им помогне и чак тогава да протестират.

3811

1

Toni2019

28.07 2020 в 13:39

Загива, защото ГЕРБ реши да спаси короната с неадекватните си мерки. Сега ще пътуваме само до Македония