Сигнализираха прокуратурата за унищожаването на документи за концесиите на плажовете

OFFNews 28 юли 2022 в 12:57 4324 1

проданов
Министър Христо Проданов.

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов е сигнализирал прокуратурата за унищожаването на документи във връзка с концесиите на плажовете. Това заяви той в интервю за специализираното издание TravelNews.

“Още с постъпването си, се натъкнах на практики за изнасяне на информация от министерството, унищожаване на материали и документи, в това число и от дирекция "Управление на морските плажове". Сигнализирал съм съответно компетентните органи. За съжаление, седем месеца след това отговор няма“, коментира Проданов.

Той посочи и друг пример, че тръжните документации са съхранявани на бюрото на директора на „Управление на морските плажове“, а сега се затварят в метална каса под 24 часово видеонаблюдение и се отварят само пред комисия.

"А не посред нощ, както се предполага, че се е случвало преди", подчерта министърът.

Възложените проверки на концесиите на плажове показаха, че за близо 90% от концесионните процедури има заведени дела, но съдът се е произнесъл за тях, че всичко е наред.

"Съвсем друг е въпросът колко са били прозрачни тези процедури и дали проверките са осъществени по правилата. За съжаление, това е недоказуемо", казва Проданов. 

Министърът на туризма в оставка освободи през месец май директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова.

Повече за нея може да прочетете в разследването на OFFNews Как се отнемат и раздават плажове в смутни времена.

„Ние сменихме кадрите, които се занимаваха с концесиите в министерството и реформирахме структурата, защото една и съща дирекция правеше процедурите и проверките. Разделихме дейността в две дирекции, за да има прозрачност“, обясни Христо Проданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша