От 1 март: До 6 души на маса, половината места в ресторанта трябва да са празни

Отпада забраната за организирани екскурзии у нас, от 1 април и в чужбина

OFFNews 24 февруари 2021 в 14:55 5077 0

На 1 март при капацитет от 50 на сто ще отворят заведения, кафенета и ресторанти. 

Това стана ясно по време на среща между здравния министър Костадин Ангелов, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, представителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Борислав Хаджиев, представители на туристическия сектор, съобщиха от БХРА.

Заведенията ще работят до 23 часа, стана ясно още на срещата. Нощните клубове и дискотеки по план ще започнат да посрещат клиенти на 1 април, въпреки че преди време здравният министър бе поел ангажимент това да стане още на 15 март. 

От 1 март отпада забраната за организирани пътувания на територията на страната, а от 1 април и в чужбина. 

Здравният министър призова представителите на туристическия сектор и техният персонал да се ваксинират.

В заведенията ще се допускат до 6 човека на маса, каза след срещата министър Марияна Николова. Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета. 

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г. Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията, посочи министърът.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът. 

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон. 

Министър Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков