Ограниченията да идват със задължителни компенсации иска туристическият бранш

OFFNews 21 август 2021 в 15:59 8113 0

Снимка Pixabay

Задължителна обвързаност между здравните и икономическите мерки искат от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), която подкрепи позицията на колегите си от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ).

От КБТБ припомнят, че отдавна настояват да се създаде ясен пакет от икономически мерки, които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени от пандемията, независимо какви са ограниченията.

"При въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес, е редно да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболеваемостта и съответно налаганите ограничителни мерки. За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица. И обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика, както и за необходимостта заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения."

Според конфедерацията досегашният негативен опит със заобикалянето на националните мерки с въвеждането на регионални рестрикции, за да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се плащат компенсации, е довел до множество фалити в сектора. 

От Конфедерацията на българския туристически бизнес са категорични, че антикризисната мярка с намаляването на ДДС трябва да бъде запазена като изключително ефективна и помогнала за оцеляването на сериозна част от бранша.

"В огромен проблем през последните седмици се превърна скочилата до космоса цена на тока. Държавата трябва да стъпи твърдо в тази тема, да направи необходимото за нормализиране на ситуацията и ако установи нередности, да санкционира виновните", посочват от браншовата организация.

Според тях към момента допълнителното затягане на мерките ще бъде "чист популизъм".

"Но тъй като сме отговорни и разумни хора, знаем, че реална необходимост от нови рестрикции не е невъзможен сценарии. По тази причина и настояваме за превантивни мерки и създаването на точни и ясни програми за компенсации на най-засегнатите бизнеси", пише още в позицията на бранша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови