Министерството на туризма няма да прекрати концесията на плажа, на който спасител преби французин. Ще има неустойка

Рени Петрова 10 август 2023 в 08:00 2244 0

МТ

Снимка Архив

От министерството определят побоя като е посегателство не само над французина, но и над стремежа ни да сме сигурна и спокойна туристическа дестинация.

Министерството на туризма чака разследването по случая с пребития от спасител френски гражданин на плаж в Поморие, за да прецени дали да наложи неустойка. Концесията обаче няма да бъде прекратена. Това става ясно от отговори на МТ до OFFNews.

В края на юли спасителят Христо Кюлбасанов нападна Джудикайл Танс след спор за чадър. Пред съда Кюлбасанов обясни, че рано сутринта отишъл на плаж със семейството си, защото не бил на работа. 

На обяд се прибрали вкъщи и чадърът останал свободен с кърпата. "Дойдох по-рано, преди съпругата ми и седнах при колегите – това е като медицински пункт", каза той. По думите му боят започнал при третия път, в който той подканил французина и съпругата му да се преместят. Според него французинът го е обиждал.

Свидетели обаче твърдят, че Кюлбасанов бил на работа в този ден.

Именно заради това попитахме Министерството на туризма какви мерки ще предприе, тъй като според Закона за концесиите концесионерът е длъжен да се грижи за опазването на обществения ред на морския плаж.

Оттам обясниха, че в случай на установяване на вина на служителя и при последващ инцидент може да бъде наложена неустойка на концесионера за неизпълнение на задължението за опазването на обществения ред на морския плаж.

За да се предприемат такива мерки обаче, на първо място трябва да бъде изяснена обективната истина около инцидента, което е единствено от компетентността на следствените органи и МВР.

От министерството определят побоя като е посегателство не само над французина, но и над стремежа ни да сме сигурна и спокойна туристическа дестинация.

"Такива случаи трудно се компенсират и хвърлят петно върху цялата ни държава. Това беше и причината министър Зарица Динкова да се срещне лично с пострадалия и неговата съпруга още миналата седмица", обясняват те.

"Искам и съгражданите ни, и гостите на страната ни да са уверени в готовността на институциите да реагират навременно, и да се грижат за тяхното здраве и живот. Вярвам, че правораздавателните органи ще покажат с действията си тази защита", каза тогава Динкова.

На въпрос възможно ли е да бъде прекратена концесията, от ведомството обясняват, че концесионерът е задължен да се грижи за опазването на обществения ред на морския плаж. Затова е оправено запитване към концесионера, който да уведоми как осъществява на тези действия.

"Нарушението на тези разпоредби от договора обаче не може да послужи като основание за прекратяване, както по отношение на клаузите на договора, така и на основание законовите разпоредби", категорични са от министерството.

От отговорите става ясно, че срокът на концесията е 16 години - до 3 октомври 2035г.

Туристическото министерство е изпратило писмо до концесионера с предупреждения за нарушаване на разпоредба от договора, като е поискало информация осигурил ли е охрана на морския плаж.

Чакат и писмо от районното управление в Поморие за резултатите от образуваното досъдебно производство.

Според Закона за концесиите концесионерът е длъжен да уведоми концедентът - министерството - за ситуацията. Това обаче не е станало и ведомството е разбрало за случая от медиите, както и от сигнал, подаден по електронната поща на министерството от Людмила Тодорова – съпруга на френския гражданин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки