Министър Проданов обсъди бъдещи инициативи с представители на екскурзоводите и планинските водачи у нас

OFFNews 12 януари 2022 в 12:01 5803 0

В Министерството на туризма се състояха срещи със Съюза на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България, Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“-Бургас, „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България и Хесус Кабайеро Пинто – изпълнителен директор, председател на управителния съвет на „Соф Кънект“ – концесионер на летище „София“.

На срещата се обсъдиха проблемите на бранша, свързани с недостатъчното финансиране на бранша, нелегалните екскурзоводи в България, неясните разпоредби, липсата на резултати от работата на информационните центрове ОУТР-та, визов режим и др.

Според г-н Хесус Кабайеро Пинто, проблемите с визовия режим водят до значително намаляване на потока туристи от Близкия изток и Арабския полуостров. Представителите на „Соф Кънект“ посочиха, че имат три основни стратегии за увеличаване свързаността на България. В момента работят върху свързването на София със света само с едно прекачване, увеличаване броя на директните дестинации и привличането на повече дълги полети, преминаващи през летище „София“. Сигурни са, че общата работа на едно летище с Министерството на туризма и общината, ще доведе до увеличаване на туристическия поток.

Министър Христо Проданов заяви, че ще поеме ангажимент да съдейства за реализирането на тази идея. Той подчерта, че част от приоритетите на министерството ще бъдат преодоляване на проблемите с нелегалните екскурзоводи в страната, проблемите с недостатъчната подкрепата от страна на държавата към сектора и финансирането му, както и визовия режим.

Той поясни, че е възможно да се направи програма съвместно с Министерството на образованието за изпълнение на услуги от страна на екскурзоводите като по този начин се помогне с финансирането в кратки срокове.

Предстои темата да бъде дискутирана със сектора, Министерството на туризма и Министерството на образованието.

Относно Ковид кризата министърът заяви, че към момента Министерство на туризма е постигнало договореност с Националния щаб за отпадане задължението за ваксинация на децата от 12 до 17 години, които идват в България като туристи. По този начин се надява повече хора да посетят страната ни.

Министър Проданов завърши, че за него летище „София“ е вратата на България и от страна на Министерство на туризма има необходимата подкрепа и желание за сътрудничество.
Предстоят още срещи с бранша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови