Кметът на Банско обеща да отреже само толкова дървета, колкото е необходимо

OFFNews Последна промяна на 28 декември 2017 в 18:31 5717 2

Днешното решение на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг в зимния курорт след като правителството даде карт бланш за втори кабинков лифт там.

В събитието участваха комисарят по регионална политика на ЕК Корина Крецу и кметът на общината Георги Икономов.

"Тази възможност е свързана и с една от основните цели в работата на Министерството на туризма - България да е туристическа дестинация за четири сезона", обясни министърът.

И коментира, че изграждането на втори кабинков лифт ще даде възможност за по-екологичен транспорт до планината през цялата година. 

Кабинетът одобри изменения на съществуващия план за управление на Национален парк „Пирин“ в частта с норми и режими, с което ще се разреши подаване на инвестиционно намерение, заяви министърът.

Тя посочи още, че всяко бъдещо искане като изграждане на втори кабинков лифт или съпътстваща инфраструктура, следва да премине всички процедури, като ОВОС и други свързани с действащото европейско и национално законодателство.

"Това е правилният начин. Искаме успоредно с развитието на туризма да съхраним природата", заяви министър Ангелкова.

От тук насетне всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера, така че Банско да продължи да се развива като туристически център, каза още министърът.

Ангелкова благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата, както и на министъра на околната среда и водите Нено Динов.

„Днешното решение ще позволи на Банско да се развие. А за мен като ресорен еврокомисар е важно регионите да се развиват“, заяви Корина Крецу.

Тя допълни, че е от изключително значение да има баланс между развитие и спазване на екологичните правила, както и да се запази природата на Банско, с която той е известен.

Еврокомисарят коментира, че курортът е прекрасна дестинация и в момента има много туристи от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, както и посетители от Великобритания, Германия.

Решението касае Банско, но има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, каза Георги Икономов.

Той допълни, че всяко инвестиционно намерение ще минава през всички необходими екологични оценки и ще бъде гарантирано спазването на законодателството. И бе категоричен, че няма да се отреже нито едно дърво повече от необходимото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2947

2

theprofet

05.01 2018 в 12:35

Днешното решение на Министерски съвет е крачка към поредната оставка на кабинета...

11406

1

Hihi1981

05.01 2018 в 11:06

Кметът на Банско обеща да отреже само толкова дървета, колкото е необходимо-сигурно всички?!(ако е необходимо)