1000 лв. глоба за концесионера, разорал половин декар дюни на плажа 'Ахтопол-север'

OFFNews 01 септември 2020 в 16:03 3268 1

Концесионерът на плаж "Ахтопол-север" е глобен с 1000 лева, след като през май багер разора половин декар сиви дюни, съобщи РИОСВ-Бургас. 

Образувано е административно наказателно производство, съставен е акт на нарушителя по реда на закона за защитените територии и е издадено наказателно постановление, като санкцията е 1000 лева. Наказателното постановление не е обжалвано и санкцията е платена, информират от екоинспекцията. 

В края на май организацията "Зелени закони" алармира за багер, разкопал сивите дюни на плажа в Ахтопол, които са в защитена зона. Проверка на РИОСВ-Бургас показа, че багерът е увредил дюните. Пред проверяващите концесионерът обясни, че машината минала по вече съществуваща пътека, за да постави дървена скара, а целта била да се разчисти достъпът до плажа. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк "Странджа".

От екоинспекцията тогава казаха, че това е нарушение по Закона за защитените територии и за юридическо лице санкцията е от 1000 до 10 000 лв., а за физическо лице - от 100 до 5000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови