Зверев сложи край на полета на Григор в Париж

OFFNews 04 ноември 2021 в 21:30 3711 0

Снимка Getty Images

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби на осминафиналите на турнира "Мастърс 1000" в Париж от миналогодишния финалист Александър Зверев с 6:7 (4), 7:6 (3), 3:6. Турнирът е с награден фонд от 2 603 700 евро. Срещата бе много оспорвана и продължи цели 2 часа и 46 минути.

Българинът спечели 36 000 евро в Париж, а Зверев чака на четвъртфиналите победителя от мача между норвежеца Каспер Рууд и американеца Маркос Хирон.

Димитров започна силно мача и взе своя сервис, но най-добрата ракета на Германия и олимпийски шампион от Токио това лято бързо изравни. Григор бе поставен под напрежение още в третия гейм, в който изоставаше с 0:40, но успя да направи обрат и да вземе подаването си.

Двамата продължиха в ритъм до 3:3, но Александър Зверев направи пробив в седмия гейм, а след това го затвърди и взе подаването си за 5:3. Този развой обаче събуди българина, който бързо взе своето подаване, а след това върна пробива за 5:5, като показа много здрави нерви при най-дългите разигравания от началото на мача. Възходът на родения в Хасково тенисист продълж и в 11 гейм, който той спечели и дръпна с 6:5.

Зверев обаче успя да завърщи с ас своето подаване при 40:15 и да вкара първия сет в тайбрек, който бе и първият в съперничеството между двамата.
В тайбрека германецът успя да направи два минипробива и благодарение на силния си сервис спечели със 7:4 и така първия сет със 7:6 за 57 минути. Той направи 8 аса срещу 2 на Григор, като българинът имаше предимство при спечелените точки при втори сервис.

Вторият сет се разви по много подобен начин, като и Григор Димитров, и Александър Зверев нямаха проблеми със сервиса си до 4:4. В деветия гейм българският тенисист имаше шанс за пробив, но Зверев се защити добре и поведе с 5:4. Димитров взе подаването си на нула и поведе с 30:0 при сервис на съперника, но германецът отново успя да се измъкна благодарение на асовете си и дръпна с 6:5.

Последваха силни минути за Григор Димитров, който изоставаше с 15:40, което даде 2 мачбола на Зверев, но българинът успя да пласира четири силни сервиса и докара и втория сет до тайбрек. В него Григор успя да дръпне набързо с 5:0 и имаше два свои сервиса, с които да изравни резултата. Той не успя веднага, но в крайна сметка се наложи със 7:3 и прати мача в решителен трети сет. Димитров успя да подобри значително сервиса си, като във втората част имаше предимство и при вкаран процент на първо подаване и като спечелени точки от него.

В решаващия сет Григор поведе бързо с 1:0 и имаше няколко шанса да направи пробив за 2:0, но след серия от равенства и разменени предимства Зверев успя да спечели подаването си в гейма, продължил рекордните 9 минути и 24 секунди. Димитров продължи да печели лесно подаванията си, докато Зверев имаше много по-големи трудности, но успя да се измъкне и в шестия гейм и изравни при 3:3, въпреки че изоставаше 0:40.

Това даде психологическо предимство на Саша Зверев, който в следващия гейм се задоволи само да връща топкта на българина, който обаче направи две непридизвикани грешки и германецът стигна до пробив - 4:3. Той продължи да разчита на стратегията си да връща неуморно топката, като я насочва дълбоко в половината на Димитров и затвърди пробива си с 5:3.

Това разстрои играта на Димитров, който започна да бърка по-често, а Зверев не пропусна третия си мачбол и с 6:3 в третия сет продължава борбата за титлата в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови