Спях в автобус и си готвих по отбивки - историята на тенисиста Били Харис

От следващата седмица британецът ще бъде в топ 150 на световната ранглиста

Светлин Вълчев 21 юни 2024 в 19:57 1914 1

Били Харис след вчерашната си победа

Снимка Getty Images

Били Харис

"Три години и половина пътувах по турнири с транзитен автобус и с легло на задната седалка, за да пестя пари. Готвих си по отбивки и нощувах в паркинги на вериги за бързо хранене." Това разказва британецът Били Харис, който тази седмица постигна 2 победи над тенисисти от топ 70 пред родна публика.

До тази седмица, за 9-годишната си кариера, Харис бе спечелил общо 232 000 паунда. Това прави близо £26 000 на година, което се равнява на около £2000 на месец. Тази сума е много под необходимото за един професионалист, който има разходи за треньорски екип, пътуване и т.н.

След победата си вчера над Джовани Мпетши Перикард, 29-годишният Харис ще спечели £52 260, а "уайлд кардът", който получи за Уимбълдън, му гарантира още £60 000. Така за по-малко от месец, Харис ще добави £112 260 в банковата си сметка. При победа в първи кръг на турнира от Големия шлем идват още £80 000.

Той участва в Куинс с "уайлд кард". В първи кръг победи световния номер 32 Томас Мартин Ечевери, а вчера надделя над Перикард. Благодарение на успехите си напоследък, британецът ще получи "уайлд кард" и за Уимбълдън. Това ще бъде дебютът му на турнир от Големия шлем.

"Много съм благодарен и се надявам да се възползвам максимално от тези възможности. Това ще направи голяма разлика" - сподели в интервюто си след вчерашната победа Били Харис.

До 20-годишна възраст, треньор му е бил неговият баща. Под негово ръководство, Харис е спечелил 5 турнира от сериите Фючърс (най-ниското професионално ниво в тениса).

Той постига първа победа в основна схема на ниво АТП едва десетилетие по-късно. Това се случи миналата година в София. Тогава Харис надделя над Марк-Андреа Хюслер с 6:4 3:6 7:6(5), преди да отпадне от Ян Ленард Щруф с 7:6(5) 6:4. По-рано в турнира в столицата ни, британецът спечели два мача в квалификациите.

По-рано днес приказката за Харис приключи, след поражение от Лоренцо Музети с 6:3 7:5. В момента 29-годишният тенисист е извън топ 300 в световната ранглиста, но благодарение на двете си победи през седмицата, ще попадне в топ 150 още идния понеделник.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1273

    1

    Johnny B Goode

    22.06 2024 в 15:22

    Редакцията, голяма мъка е да се четат преводите ви от английски.

    "Транзитен автобус" ???? Really???!

    Да не би да е било Ford Transit bus случайно?

    То бива неграмотност, но чак пък толкоз....
     
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София