Реакциите след решението на Шарапова да прекрати кариерата си

OFFNews 26 февруари 2020 в 16:26 2500 0

Бившата №1 в света Мария Шарапова обяви решението си да прекрати кариерата си. Петкратната победителка в турнири от Големия шлем се оттегля на 32-годишна възраст.

Не закъсняха и реакциите на новината. Настоящият й приятел Александър Гилкс публикува прочувствено съобщение, в което препубликува писмото на Маша, изпратено до водещи медии, в което обявява решението си.

"Към най-милия човек и професионалист, когото познавам - това си ти, Мария. Всички чакаме следващата глава от живота ти. Продължавай да ни вдъхновяваш със своята сила. Забележителната първа глава от живота ти приключи с толкова много постижения", написа Гилкс.

Световният номер 1 при мъжете Новак Джокович също говори за отказването на Маша.

"Тя беше отдадена на тениса, както никоя друга. Нейната сила на волята, умението да превъзмогва всякакви трудности, които се изпречваха на пътя й в последните пет-шест години, включително контузии и операции, нейното желание да се върне на корта и да играе на най-високо ниво, вдъхновяваха. Жалко е, че заради травми тя трябваше да приключи с тениса, но Шарапова имаше невероятна кариера, с която може да се гордее."

"Отива си една епоха. Едва ли има изненадани от това решение. То се очакваше отдавна, но сега ни дойде внезапно. Никога няма подходящ момент. Новото сменя старото. Животът продължава. Трябва просто да я поздравим с блестящата кариера зад гърба ѝ и да пожелаем късмет в бъдещето", коментира бившият №8 в света Михаил Южний.

Рускинята, която е бивша приятелка на най-добрия ни тенисист Григор Димитров, се сбогува с тениса също доста прочувствено.

"Как може да оставиш зад себе си единствения живот, който познаваш? Как може да напуснеш кортовете, на които си тренирала от дете, от играта, която обичаш? Играта, която ти е дала толкова радост и сълзи. Спортът, в който намерих семейство и фенове, които са били зад теб 28 години. За мен всичко това също е ново, простете ми. Тенис, казвам ти сбогом", пише Шарапова до "Венити Фееър".

В кариерата си тя е спечелила 39 турнира от веригата на WTA, включително и финалния през 2004 година. Шарапова има и загубен финал от олимпийските игри през 2012 година.

Кариерата ѝ рязко тръгна надолу след 2016 година, когато беше наказана за употреба на допинг (мелдоний). Тя остана две години извън спорта, след което спечели само един турнир пред 2017 година. Заради проблемите с рамото, тя пропусна много турнири, а в момента актуалното й място в ранглистата е 373.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови