Рафаел Надал победи в Париж и счупи два рекорда в Големия шлем

OFFNews 05 юни 2022 в 18:37 7115 0

Снимка Getty Images

“Краля на клея” Рафаел Надал отново показа колко уместно е това негово прозвище. Той спечели за 14-и път турнира от Големия шлем “Ролан Гарос” в Париж, след като надигра във финалния сблъсък норвежеца Каспер Рууд с 6:3, 6:3, 6:0. За испанската легенда това е и 22-а титла от Шлема, което е рекорд при мъжете. Той взе и аванс от два трофея пред големите си съперници Новак Джокович и Роджър Федерер, които имат по 20 титли на сметките си.

С победата си Рафа счупи два рекорда - спечели 14-та си титла и стана най-възрастният финалист на "Ролан Гарос". Досега рекордьор беше Андрес Химено, който победи през 1972 г. на 34 години и 10 месеца. 

36-годишният испанец не остави никакво съмнение превъзходството си срещу световния номер 8 Рууд и затвори мача за 2 часа и 20 минути, като по този начин стана и най-възрастният шампион на сингъл при мъжете в Париж.

В първите четири гейма на мача двамата тенисисти си размениха три пробива, като два от тях бяха за Надал, който поведе с 3:1 гейма. Испанецът задържа предимството си и взе първия сет с 6:3 за малко над 50 минути.

Интрига се появи в началото на втория сет, в който Рууд успя да пробие и да поведе с 3:1. Веднага след това обаче Надал върна пробива, намали на 2:3 и изглежда тук някъде норвежецът бе прекършен.


До края на срещата Надал не даде нито един гейм на съперника си и така за пръв път в славната си кариера започва годината с титли от първите два турнира в "Големия шлем".

През януари той триумфира и в Откритото първенство на Австралия, като вече е в много добра позиция да атакува "Голям шлем" със спечелването на четирите турнира, което обаче не е правено от нито един тенисист в модерната история на играта.

След мача Надал намекна, че това може да се окаже последният му мач в Париж.

“Ще направя всичко възможно да се завърна, но не мога да ясен отговор към момента. След турнира ще се опитам да намеря решение за болките в ходилото, които не ми позволяват да тренирам нормално. Едно е сигурно - нямам по-силно желание от това да игра няколко години в Париж, но съществува вероятността това да не е възможно”, коментира Надал.

„Искам да благодаря на много хора. Започвам с моето семейство и екип. Наистина са невероятни тези неща, които се случват с нас. Благодаря за всички саможертви и подкрепа. Това нямаше да е възможно без вас. Нямаше как да преодолея тези моменти, ако не беше подкрепата от най-близките ми хора. Можеше отдавна да съм се отказал“, каза Рафа.

Той допълни, че никога не е вярвал, че ще стигне дотук след премеждията и контузиите.
„Благодаря! Едно огромно благодаря! Благодаря за подкрепата, беше невероятно!Ще продължа да работя и да се боря за това, което ме прави щастлив!“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!