Пълен хаос около участието на Джокович на Откритото на Австралия

OFFNews 05 януари 2022 в 15:26 3452 0

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович се похвали, че е получил разрешение да участва на Откритото първенство на Австралия със специално медицинско изключение.

Сърбинът дори отпътува за страната, където междувременно се разрази истинска буря около него. Джокович така и не дава категоричен отговор ваксиниран ли е, или не. Знае се, че е преболедувал коронавирус през 2020 година.

Според правилата в Австралия на турнира се допускат само ваксинирани състезатели. Организаторите са получили 26 молби за изключение от това правило, като са дали само пет положителни становища. Едно от тях е за Джокович.

Самите разрешения се дават от две независими комисии, които ги издават на база предоставените документи и не знаят чие име стои зад молбата. Според последна информация властите в щата Виктория имат намерение да не издадат виза на Джокович и така той да бъде върнат обратно.

"Мисля, че много хора във Виктория ще са разочаровани от изхода на тази ситуация. Но процесът си е процес и никой не получава специално отношение", каза спортният министър на щата Виктория Джаала Пулфорд след новината за разрешението за участие на Джокович. Тя разкрива, че централното правителство е попитало дали местните власти ще подкрепят издаването на виза на сърбина и отговорът й е категорично “Не”.

Междувременно легендарният Род Лейвър заяви, че ситуацията около специалното изключение от ваксинационните правила, което получи световният номер 1 Новак Джокович, за да играе на Откритото първенство на Австралия, може да стане доста неприятна.

"Мисля, е хората във Виктория ще си кажат - "Да, бих искал да го видя да играе и да се състезава, но в същото време има правилно и грешно". Ако Новак има причина за изключението, тогава би трябвало да я научим. Да, той е велик тенисист, спечелил е много мачове и турнири, така че не може да е нещо във физическо отношение. Тогава какъв е проблемът", коментира 83 годишният-Лейвър.

Бившият тенисист Сам Грот пък заяви, че не е бил изненадан от решението, което е обида за всеки австралиец, а номер 34 в света Алекс де Минор добави, че ситуацията е много интересна.

"Това е всичко, което ще кажа. Но хей, положението е такова, каквото е. Само се надявам и други да са получили подобно изключение”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови