Новак Джокович триумфира с десета титла от Откритото на Австралия

OFFNews 29 януари 2023 в 14:15 2819 1

Тенис

Снимка Getty Images

Джокович се завръща и на върха в световната ранглиста

Сърбинът Новак Джокович спечели историческа десета титла при мъжете от Откритото първенство на Австралия по тенис. Това бе 22-ата титла за Джокович в турнирите от Големия шлем, с което изравни рекорда на испанеца Рафаел Надал.

Четвъртият поставен Новак Джокович победи третия в схемата Стефанос Циципас от Гърция с 6:3, 7:6(4), 7:6(5) във финала за три часа игра, постигайки 28-ия си пореден успех в надпреварата. Той продължава с перфектния си актив във финалите на Откритото първенство на Австралия – 10 от 10.

Със спечелената титла в Мелбърн 35-годишният сръбски тенисист ще се завърне начело в световната ранглиста при мъжете при следващото обновяване на класацията.

Джокович пропусна предишното издание на Откритото първенство на Австралия през 2022 година и бе депортиран от страната заради правилата за ваксинация против коронавирус, но 12 месеца по-късно триумфира със само един загубен сет.

Стефанос Циципас не успя да стане първият гръцки тенисист с титла на сингъл в Големия шлем. Това бе първи финал за него в Мелбърн и втори финал на подобно ниво като цяло. В първия си финал от Шлема Циципас загуби отново от Джокович на "Ролан Гарос" през 2021-а.

Новак Джокович започна уверено във финала и проби подаването на съперника в четвъртия гейм на първия сет за преднина от 3:1. Сърбинът увеличи аванса си до 4:1 и 5:2, а малко по-късно стигна до 6:3 при първия си сетбол.

Циципас подобри нивото на играта си в началото на втория сет. При 2:2 измъкна много труден гейм, за да поведе с 3:2, а след това остана спокоен при опитите на Джокович да го притисне при 4:3. Гръцкият тенисист все по-често затрудняваше противника си и при 5:4 и 40:30 в своя полза стигна до сетбол, който сърбинът спаси. В последвалия тайбрек Новак Джокович поведе с 4:1 точки, допусна изравняване до 4:4, до взе следващите две разигравания и спечели втория сет при първата си възможност за аванс от 2:0.

Третата част стартира с две възможности за пробив за Стефанос Циципас след като сърбина изостана с 15:40. Джокович отрази първата, но гъркът се възползва от втория си шанс и поведе с 1:0. Сръбският тенисист обаче веднага върна пробива, изравнявайки за 1:1 гейма и постепенно заигра по-стабилно. Стигна се до тайбрек, в който Новак Джокович бе категоричен и спечели със 7:5.

След последната точка във финала сърбинът даде воля на емоциите си и разплакан отиде при близките и екипа си на трибуните на "Род Лейвър Арина"

На полуфиналите Джокович победи американеца Томи Пол със 7:5, 6:1, 6:2, а Циципас се наложи над Карен Хачанов (Русия) със 7:6(2), 6:4, 6:7(6), 6:3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови