Наградният фонд на Откритото на Австралия беше увеличен до 76,5 милиона долара

OFFNews 29 декември 2022 в 18:03 1571 0

Тенис

Снимка Getty Images

Парите за тенисистите са увеличени

76,5 милиона долара ще си разделят участниците в първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия, който стартира на 16 януари 2023 година и ще продължи до 29 януари.

В сравнение с миналата година наградният фонд е увеличен с 3,5 процента. Шампионите при мъжете и жените ще получат по 2,975 милиона долара, като сумата е еднаква и за двата пола. При двойките чекът е по-скромен - 695 000 долара.

С огромен интерес се очаква завръщането на Новак Джокович на кортовете в Мелбърн, след като пропусна миналогодишното издание поради проблеми с изискванията на властите.

Джокович бе депортиран в началото на 2022 година, тъй като не е ваксиниран срещу коронавирус и получи тригодишна забрана да влиза в страната. Въпреки това, забраната за бившия водач в световната ранглиста по тенис при мъжете бе отменена през ноември и той ще има възможност да преследва десета титла от Откритото първенство на Австралия и да изравни рекорда на Рафаел Надал от 22 титли в турнирите от Големия шлем.

„Човек не може да забрави такива събития. Това е нещо, което остава с теб завинаги. Ще остане с мен до края на живота ми. Не бях преживявал такова нещо и се надявам да не ми се случва отново, но беше ценен житейски опит за мен“, каза Новак Джокович на първата си пресконференция след завръщането на австралийска земя.

„Трябва да продължа напред и завръщането ми в Австралия говори за това какво чувствам към тази страна и възможността да играя тук“, добави сърбинът, който ще загрее за Откритото първенство на Австралия на турнира в Аделаида, който започва на 1 януари и се надява на топло посрещане от местните фенове.

„Това е страхотно място. Хората обичат тениса, обичат спорта и мисля, че ще има много публика, така че се надявам на хубави моменти. Надявам се, че всичко ще мине позитивно. Очевидно не е нещо, което мога да предвидя.

Ще дам всичко от себе си, за да играя добър тенис и да донеса положителни емоции и усещания на зрителите. Това, което се случи преди 12 месеца, не бе лесно за осмисляне, но в същото време трябваше да продължа с живота си.

Случилото се няма да замени това, което съм преживял в Мелбърн и Австралия като цяло през кариерата си. Така, че дойдох с позитивни емоции и нямам търпения да играя тук. Това е любимият ми турнир от Големия шлем, а резултатите го показва“, каза още Джокович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови