Мико Кузманов: Още не сме осъзнали какво постигнахме

OFFNews 06 февруари 2023 в 16:25 2621 0

Тенис

Снимка БФ Тенис

Димитър Кузманов

Рекордьорът по победи за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов записа успех номер 25 на сингъл в отборната надпревара.

Пловдивчанинът помогна с две нови победи на сингъл за историческото класиране на България за Световна група I на турнира. Отборът се прибира от Нова Зеландия във вторник, а в петък Кузманов пътува за Индия, където има планирани три турнира.


Националът даде специално интервю за сайта на Българска федерация по тенис.

- Осъзнахте ли вече значимостта на този голям успех за България?
- Все още не. Мисля, че тепърва ще осъзнаем какво постигнахме. След края не успяхме и да спим много добре. Точно заради това напрежение и емоция. Много сме развълнувани и много щастливи.

- Изигра два тричасови мача. Как намери силата и волята да успееш да стигнеш до успеха?
- Може би моите мачове за Купа "Дейвис" са предначертани от съдбата да са драматични, тежки, дълги и емоционални. Това се случи е в тези два мача. В тези мачове не надделяват толкова техническите възможности и ранглистата. По важни са волята и преследването на победата. Това казах и на момчетата преди няколко дни в съблекалнята, че тези мачове се печелят със сърце, душа и изключително себераздаване до последната точка. Разбира много ми помогна и подкрепата на моите съотборници през цялото време на тези тежки мачове. Без тях това нямаше да бъде възможно и разбира се без страхотната подкрепа на българската подкрепа на българите.

- Имахте страхотна подкрепа от българската общност в Крайсчърч. Очаквахте ли такова нещо?
- Когато видях жребия, че ще играем в Нова Зеландия не съм и предполагал, че ще има българи и ще бъдат толкова много. Мога да кажа, че се чувствахме като у дома си. Искам да им благодаря изключително много. Знам колко щастливи ги направихме и те го заслужават.

- Доволни ли сте от осигурените условия от Българска федерация по тенис и от страна на домакините от Нова Зеландия?
- Всичко беше перфектно. Благодаря на нашата федерация и на домакините. Резултатите показват, че всеки един по веригата си е свършил добре работата.

- Мислиш ли вече за мачовете през септември?
- Може би още не. Все пак още изживяваме тази емоция. Все пак си коментирахме с момчетата като видяхме кои са възможните ни съперници. Лично аз си пожелавам да бъдем домакини. Българката публика заслужава тази възможност да ни гледа на живо и то в мачове от първа група. Ние също ще изпитаме голямо удоволствие да играем в България.

- Какво са следващите турнири на които ще участваш?
- В петък заминавам за Индия за три последователни турнири от веригата "Чалънджър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews