Край на опакованите в пликове тенис ракети! Wimbledon поведе война срещу пластмасата

OFFNews 29 юни 2019 в 16:35 3348 0

Снимка Александра Маркарян

Част от кортовете в клуба, където в понеделник започва Уимбълдън 2019

Уимбълдън повежда война с пластмасата.

Най-престижният турнир от четирите в Големия шлем - който започва в понеделник - повече няма да допуска използването на пликове, в които досега се поставяха тенис ракетите. Нито в турнира през 2019 г., нито в бъдеще.

Мярката се взема след преглед на политиката на турнира по отношение на използването на пластмаса.

Така на турнира тази година ще бъдат използвани с 4 500 плика по-малко.

Осъзнаването на мащаба на проблема и притесненията от последствията на пластмасата в световния океан се увеличават. В същото време, самите тенисисти потвърждават, че пликовете не са им необходими. Кевин Андерсън - финалистът от миналата година - и вицепрезидент на Съвета на играчите към Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) призова за премахването на пластмасовите пликове от турнира.

Ричард Люис, изпълнителен директор на All England Lawn Tennis and Croquet Club, заяви: "Вярваме, че "Уимбълдън", наред с други големи събития, има жизненоважна роля в подпомагането на опазването на околната среда - днес и в бъдеще".

Тази година ще има и други промени, включително по отношение на пластмасовите бутилки с минерална вода, които миналата година породиха дискусия, в която със загриженост за околната среда се включиха Йохана Конта и Кайл Едмънд. Сега турнирният спонсор Evian ще осигури първите си 100% рециклируеми бутилки.

Клубът заяви също, че увеличава процента на рециклируеми опаковки на храна и напитки, включително за традиционните ягоди със сметана - те ще бъдат поставяни в 70% рециклируеми пластмасови кутии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!