Изненада: Маркета Вондрушова спечели Уимбълдън

Александра Маркарян 15 юли 2023 в 18:37 3236 0

Маркета Вондроушова е третата чехкиня спечелила

Снимка Getty Images

Маркета Вондроушова е третата чехкиня спечелила "Уимбълдън" след Петра Квитова и Яна Новотна.

Изненада поднесе днешният финал на сингъл при жените на най-стария турнир по тенис в света - Уимбълдън.

За първи път от 1963 г. го спечели непоставена в основната схема тенисистка. Тя е чехкинята Маркета Вондрушова, която надигра фаворитката и миналогодишна финалистка, тунизийката Онс Жабер, в два сета с резултат 6:4, 6:4 за 80 минути.

Предишното такова постижение от 60-те години на миналия век е на Били Джийн Кинг, която изгледа мача от трибуните и камерите уловиха как ръкопляска и се радва след победата на чехкинята.

24-годишната Вондрушова е 42-ра в световната ранглиста и след постижението си, от понеделник, ще е №10.

Радостта в щаба на Вондрушова след мача. Там са по-малката ѝ сестра и съпругът ѝ. Снимка: Getty Images

"Не знам какво се случва. Поздравления за Жабер, тя е невероятен човек и пример за всички нас. Пожелавам ти да спечелиш тази титла. След всичко, през което преминах е невероятно, че сега съм тук и държа този трофей", каза чехкинята, която миналата година не игра в Лондон заради операция на китката и бе в гипс.

Вондрушова е третата чехкиня спечелила "Уимбълдън" след Петра Квитова и Яна Новотна.

Утре тя празнува годишнина от сватбата си, а съпругът ѝ Щепан пристигна спешно, за да може да гледа мача на живо. Това - стана ясно по време на интервюто на корта след мача - наложило скоростно да се намери кой да гледа котката им. Дори самата тенисистка не е очаквала да достигне до финала, камо ли да спечели. Тя си купила билет за обратен полет за по-ранна дата и достигането ѝ до финала наложило той да бъде презаверен за нова, по-късна дата.

На другия полюс на емоциите бе Жабер. Тя прие загубата със сълзи, които дълго време не можеше да овладее, и призна, че тя е най-тежката в кариерата ѝ досега, но ще я превъзмогне, ще се върне и някой ден ще спечели титлата.

28-годишната тенисистка губи трети финал от Шлема в кариерата си след тези на "Уимбълдън" и на Откритото първенство на САЩ през миналата година.

Онс Жабер се опитва да овладее сълзите си преди интервюто на корта след мача. Снимка: Getty Images

"Наистина е много трудно да говоря в момента. Това е най-болезнената загуба в моята кариера. Поздравления за Маркета за невероятното представяне, знам, че тя имаше много контузии и съм щастлива за нея. Ще бъде труден ден за мен, но няма да се предам, искам да се върна още по-силна. Беше невероятен турнир за мен. За съжаление, не успях да взема трофея, но ще го направя някой ден. Обещавам, че ще спечеля тази титла", каза тенисистката от Тунис след поражението.

Наградите на двете тенисистки по традиция бяха връчени от принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която изгледа двубоя от кралската ложа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!