Григор Димитров стартира годината с победа над бивш световен №1

OFFNews 01 януари 2024 в 14:02 2944 0

Григор Димитров

Снимка Getty Images

Димитров записа впечатляващ успех

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира на твърда настилка от сериите АТП 250 в австралийския град Бризбейн.

Поставеният под номер 2 в схемата българин влезе в страхотна битка с бившия водач в световната ранглиста Анди Мъри от Великобритания още в първия си мач за 2024 година, като в крайна сметка излезе победител след 4:6, 7:5, 6:2 и 2 часа и 27 минути на корта.

И двамата тенисисти показаха игра на изключително високо ниво и защо неслучайно се печелили турнира - Мъри през 2012 и 2013 година, а Димитров през 2017-а. За това говори и статистиката. Димитров пласира 13 аса, направи 36 печеливши удара и едва 13 непредизвикани грешки, като взе 82 процента от вкараните си първи сервиси. Мъри завърши с четири аса, 17 печеливши удара и 19 непредизвикани грешки, като основната част от тях дойдоха в третия сет.

В първия сет и българинът, и британецът печелеха сравнително лесно подаванията си. Това обаче се промени в десетия гейм, в който Димитров изведнъж допусна няколко последователни грешки, като последната от тях - форхенд в аут, позволи на Мъри не само да реализира първата точка за пробив в мача, но и да спечели сета.

Ситуацията на корта не се измени особено във втория сет, в който отново сервиращият имаше предимство. Тук обаче ролите се размениха при 4:4 гейма, защото Димитров успя да постави под натиск Мъри на негов сервис. Шотландецът спаси една възможност за пробив, но при втората такава бе безпомощен и това откри шанс за българина да сервира за спечелването на сета.

Тук обаче настипи нов обрат в мача и последваха два гейма с размяна на пробиви, за да може след тях Димитров отново да води с 6:5 и да сервира за втория сет.

Предстоящият гейм обаче се оказа изключително драматичен, като българинът спаси два брейкбола и на два пъти скъса кордажа на ракетата си. Особено впечатляващо бе изпълнението му при втория брейкбол за Мъри. Тогава дойде второто скъсване на кордажа, а Димитров трябваше да изпълни удар над глава поне на три метра за сервис линията. Въпреки повредената си ракета, той пласира удар точно в ъгъла на полето на Мъри, който бе напълно безпомощен. След това поставеният под номер 2 в схемата се добра и до първия си сетбол в двубоя, който веднага успя да реализира.

Изгубеният втори сет повлия негативно на Мъри и това даде възможност на Димитров да направи пробив на нула още в първия гейм на решителния трети сет. Това окончателно пречупи Мъри, който само няколко минути по-късно вече изоставаше с 0:4 гейма. До края предложи още няколко атрактивни изпълнения и от двамата, но за обрат Мъри нямаше как и да си помисли.

Наградният фонд на турнира в Бризбейн е 661 585 долара, като за класирането си за втория кръг българинът ще вземе 10 965 долара, както и 25 точки за световната ранглиста. Там той ще очаква победителя от двойката между германеца Даниел Алтмайер и щастливият губещ от квалификациите Ли Ту от Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!