Григор Димитров оцеля срещу 46-ия в света

OFFNews 11 октомври 2017 в 10:47 4085 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров трябваше да спаси три мачбола и да демонстрира по-железен характер в решителния тайбрек, за да преодолее за първи път в кариерата си втория кръг на тенис турнира от сериите „Мастърс“ в Шанхай.

Българинът, който е шести поставен в основната схема, надделя повече от драматично в зрелищен спектакъл с 3:6, 6:3, 7:6(6) срещу 46-ия в световната ранглиста Райън Харисън от САЩ.


Следващият съперник на Григор също ще е американец – Сам Куери или Франсес Тиафо.

Първи сет

Харисън започна убедително и направи бърз пробив, след което поведе с 3:1 гейма, а след сервисът му свърши работа, за да спечели сета. Той трепна едва при 5:3, когато допусна Григор да стигне до точка за пробив, но отново мощният сервис го измъкна от затруднението, а деветият гейм продължи цели 10 минути.

Втори сет

Григор започна по-добре частта и поведе набързо с 2:1 гейма, като не даваше на съперника повече от точка при своите сервиси. В четвъртия гейм Григор можеше да стигне до пробив, но съдията на линията сгреши и се наложи преиграване на точката и Харисън изравни. Двамата тенисисти спечелиха следващите си подавания, а пробивът стана факт в осмия гейм. Топката се удари в мрежата и тупна в полето му, но българинът се разтегна максимално в шпагат и елегантно прехвърли топката в полето на американеца, който го поздрави. Григор след това приключи набързо сета и равенството беше възстановено.

Трети сет

Решителната част започна с пробив за Григор, а Харисън си хвърли ракетата. Пробивът беше затвърден и българинът поведе с 2:0. Димитров пропусна нова възможност за пробив, с който можеше да прекърши волята на Харисън. Той се окопити и отново постави Григор под напрежение със своя сервис. Димитров отстъпи инициативата и позволи на Харисън да поведе с 4:2. Българинът обаче показа характер и върна един пробив, след което изравни. При 4:5 българинът сервира за оставане в мача, но се спаси. Двамата взеха убедително подаванията си и вкараха мача в тайбрек. В него Харисън поведе с 5:2, но Димитров върна минипробива. Българинът отрази два от трите мачбола, които бяха на негов сервис, за 5:6, а нервите на Харисън не издържаха и той прати топката в аут за 6:6. Опитът на Григор се оказа решаващ и той се възползва от своята възможност да затвори мача.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови