Босненец измъчи Григор на старта в Пекин

OFFNews 03 октомври 2017 в 09:55 1413 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров срещна трудности срещу босненеца Дамир Джумхур на старта на турнира от сериите АТР 500 в Пекин, но успя да спечели мача с 6:1, 3:6, 6:3 след близо два часа игра. Осмият в света българин постигна втора победа над този съперник след 2016 година, когато го надви с 4:6, 6:4, 6:3 на осминафиналите в Делрей Бийч.

Финалистът от миналата година Димитров ще играе във втория кръг с победителя в мача между аржентинеца Хуан Мартин Дел Потро или уругваеца Пабло Куевас.

Първи сет

Двубоят не започна по съвсем гладък начин за 26-годишния българин, който при 30:40 в откриващото си подаване трябваше да отразява брейкпойнт. Димитров не трепна, заличи точката за пробив и се пребори за подаването си, а веднага след това си извоюва три поредни брейкпойнта в първия сервис-гейм на босненеца. Джумхур обаче се измъкна и спаси подаването си.

При 2:1 за Григор ситуацията се повтори и Джумхур отново загуби първите три точки в подаването си. Този път Димитров се възползва от това сериозно предимство и реализира пробив, който с лекота затвърди за аванс от 4:1 в резултата. Димитров изглеждаше доста по-добре на корта от съперника си в тези минути и отново проби Джумхур, което позволи на поставения под №3 тенисист да затвори бързо първата част.

Втори сет

Във втория сет Джумхур бе доста по-равностоен на българския си противник и в първите седем гейма нямаше пробиви, а Григор бе тенисистът, който трябваше да отразява брейкпойнт, сервирайки при 2:3. Българинът се измъкна, но нивото му на игра във втория сет определено спадна, докато Джумхур бе далеч по-уверен и стигна до нови точки за пробив в осмия гейм. С двойна грешка Димитров подари гейма на босненеца, който с помощта на началния си удар след това сложи край на втората част.

Трети сет

Димитров имаше много тежък първи сервис-гейм в решаващия трети сет. Грешките на българина станаха твърде много, но въпреки това той намери начин да спаси подаването си. Двубоят се превърна в сериозен тест за характера на Димитров, който бе притискан от съперника си, но все пак не допускаше да се стигне до пробив. При 2:2 и поредния брейкпойнт за Джумхур мрежата се намеси решително в полза на българина. Топката се удари в горния край на мрежата, но тупна неспасяемо в полето на босненеца и Димитров отново се измъкна.

Димитров поведе с 3:2, а след това с 4:3 и в осмия гейм, за първи път от доста време, успя да притисне сериозно Джумхур при сервис на босненеца. Димитров имаше два поредни брейкпойнта при 15:40 и реализира втората точка за пробив, което му позволи да сервира за мача. Последва един от най-лесните сервис-геймове на българина в срещата и хасковлията се пребори за място във втория кръг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков