Биографичната книга на Рафаел Надал излезе на български

OFFNews 19 октомври 2022 в 20:23 1677 0

Рафаел Надал

Снимка Quarto Publishing

Рафаел Надал

Луксозната биографична книга "Рафа Надал. Кралят на корта" с автор Доминик Блис, която е част от международна копродукция на Quarto Publishing, вече е на на книжния пазар в страната.

Изданието на български език излиза с логото на Книгомания - с твърди корици, в обем 240 страници, и вече може да бъде намерено в книжарниците.

Книгата обяснява не просто в биографични факти за семейството и приятелския кръг, животът със съпругата му Мария, тренировките с чичо Тони и Карлос Моя, стила на игра, бизнес интересите и благотворителната дейност на Рафа Надал, а и предлага редица детайлни снимки, както и графики и диаграми със статистики за съпоставка на тенис легенда спрямо неговите най-големи съперници.

Наричан "Кралят на клея" заради 14-е си титли на "Ролан Гарос", както и заради безпрецедентната си серия от 81 последователни победи на тази настилка, в биографията Доминик Блис разкрива не само спортиста Рафа, а и неговия пълен образ и в ролята му на син, съпруг, приятел, модел, предприемач, благодетел. Авторът не спестява да разкаже за фобиите и странните му ритуали преди и по време на турнирите.

Блис е спортен журналист с повече от 25-годишна кариера. Бил е редактор на списание "Ейс Тенис" и кореспондент на "Файненшъл Таймс". През годините успява да вземе няколко интервюта от испанския тенисист и да изследва завидно количество материали за него.

Биографичният разказ Блис преплита с детайлни анализи и коментари на 10 ключови мача за кариерата на Надал, като проследява превръщането му от срамежливо момче в агресивен и силен играч с ненаситен апетит за победи, който често размахва юмрук на корта с вика "Вамос" (Давай).

"От всички водещи играчи, които в момента упражняват уменията си в турнирите на АТР, именно Рафа има един от най-отличителните агресивни и физически плашещи стилове на игра", пише Блис в книгата "Кралят на корта", след което последователно разглежда и неговия форхенд, бекхенд, сервис, физика и психическа устойчивост.

Няма съмнение, че Рафаел Надал е най-известният испански спортист на всички времена. В Откритата ера на тениса след 1968 година има само петима испанци, достигнали първото място в световната ранглиста на сингъл - Надал, Карлос Моя, Хуан Карлос Фереро, Аранча Санчес-Викарио и Гарбине Мугуруса. Рафа прекарва 209 седмици на върха, а никой друг негов сънародник дори не е доближавал това постижение. Освен рекордните 22 титли от Големия шлем, той е спечелил още 70 трофея в Тура на АТП, 2 олимпийски златни медала (на сингъл и на двойки), има и 5 триумфа с Испания за купа "Дейвис".

През 2020 година водещият испански спортен вестник "Марка" предлага на читателите си да гласуват в анкета за най-великия спортист на страната за всички времена. "Испанската битка за величието" е заглавието, под което за избор са предложени 16 легендарни испански спортисти. Рафа Надал печели с огромна преднина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови