19-годишната полякиня Ига Швьонтек спечели 'Ролан Гарос'

OFFNews 10 октомври 2020 в 17:43 4448 1

Със сензационна победителка завърши турнирът от Големия шлем "Ролан Гарос" в Париж. Носителка на трофея във френската столица стана 19-годишната полякиня Ига Швьонтек.

Във финала тя победи американката София Кенин с 6:4, 6:1 и така завърши турнира без загубен сет - нещо изключително впечатляващо. Тя е и първата полска победителка на "Ролан Гарос", а страната е имала финалистка в далечната 1939 година.

"Направо не знам какво се случва, не мога да повярвам на всичко, което ми се случва. Благодаря на всички, които вярваха в мен", каза развълнуваната Швьонтек след финала, който продължи скромните 83 минути.

Швьонтек започна ударно мача и след само 8 минути водеше в резултата с 3:0 с пробив във втория гейм. Кенин обаче се окопити бързо и възстанови равенството – 3:3.

След това при 4:3 за полякинята в осмия гейм тя имаше три брейкбола и при третия съумя да пробие, но после не успя да вземе своя сервис. Швьонтек обаче отговори с рибрейк, който й донесе успех в първия сет с 6:4.

Вторият сет започна с пробив на Кенин, но полската тенисистка го върна незабавно, а после го затвърди. След този трети гейм Кенин поиска медицинска помощ и прекара в съблекалнята няколко минути.

След медицинския таймаут Кенин сервира при 1:2 във втория сет и отново допусна да бъде пробита – 1:3. Швьонтек направи решителна стъпка към спечелването на втория сет и съответно титлата, спечелвайки подаването си в петия гейм и повеждайки с 4:1.

Тийнейджърката не спря дотук, направи пробив на нула и сервира за спечелването на сета. Швьонтек поведе с 40:30 и реализира първата си шампионска титла. Тя стана най-младата тенисистка с победа в турнир от Шлема след Моника Селеш през 1992 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

DepecheMode

12.10 2020 в 16:01

Това момиче изненада всички, май я чака добро бъдеще. само дано славата не я замае, че е доста малка и нестабилна като психика вероятно.