Жена получила от Германия, където никога не е била, акт за собствената си смърт

OFFNews 18 февруари 2020 в 11:41 4546 0

За странен случай на жена, която получи акт за собствената си смърт от Германия, съобщиха от прокуратурата, цитирана от Дарик.

Във връзка с постъпила жалба на жената, която се води починала, Районната прокуратура-Габрово е извършила проверка, която е установила, че представените в Германия официални документи не са истински, ползвани са в чужбина и от лице, което е чужденец, поради което изпраща материалите по преписката по компетентност на Районната прокуратура-София.

Преписката в Районна прокуратура е образувана по жалба на жената от Габрово за това, че през декември 2019 г. след справка в НАП и общината установила, че се води като починала на 08 юни 2019 г.

Актът за смърт от Община Габрово бил съставен въз основа на изпратено от Германия уведомление за смърт. В жалбата жената твърди, че никога не е пътувала извън България. Преди 6 г. обаче приятел на сина й предложил да й осигури работа в Германия и по този повод й била издадена европейска здравна карта, която тя му изпратила в Германия, но не отишла да работи там.

При извършената по разпореждане на прокуратурата проверка е установено, че на 21 ноември 2019 г. от Генералното консулство на България в Мюнхен е получено в Община Габрово извлечение от акт за смърт, въз основа на който общинската администрация е съставила акт за смърт на жената, починала на 08 юни 2019 г. в Германия, Фрайбург.

От писмо на Дирекция „Консулски отношения“ към МВнР на България се установява, че в Службата по гражданско състояние към Фрайбург лице, легитимирало се като дъщеря на жената е представило в болница лична карта и дубликат на удостоверение за раждане на жената във връзка с починало лице.

Установено е, че представената в Германия лична карта се различава съществено от тази, която притежава тя, а в представеният дубликат на удостоверение за раждане има данни, които са различни от тези в актуалното удостоверение за раждане на жената.

С оглед извода, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина от чужденец, прокуратурата в Габрово изпраща материали по компетентност на Районна прокуратура-София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови