Заседанието на ВСС: Оставката на Гешев, натиск върху членовете на Съвета и предложения за нов главен прокурор

Министърът на правосъдието Атанас Славов вече заяви, че ще внесе точка за обсъждане на участието на магистрати в ''Осемте джуджета''

OFFNews 05 юли 2023 в 09:06 2056 0

ВСС

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

ВСС

Оставката на Иван Гешев като редови прокурор, данни за натиск и влияние върху членовете на Висшия съдебен съвет и предложения за кандидатури за нов главен прокурор са само част от точките на утрешното заседание на ВСС. 

Бившият главен прокурор поиска да бъде освободен като редови прокурор, но до момента заявлението му не бе е разглеждано. Той е депозирал оставката си на 19 юни. Това ще стане на утрешното заседание като първа точка, която е внесена от министъра на правосъдието Атанас Славов. 

Гешев публично призова прокурорската колегия да вземе решение и да уважи желанието му за напускане на системата. Той беше предсрочно освободен като главен прокурор на 12 юни, а три дни по-късно президентът Румен Радев подписа и указа за освобождаването му.

Освобождаването на Гешев е втора точка в днешното заседание на прокурорската колегия на ВСС. 

Втора точка е обсъждането на участието на магистрати в случая „Осемте джуджета“, представен от „Антикорупционен фонд“, и ефекта му върху общественото доверие в съдебната власт. Славов иска да бъде изслушан Андрей Янкулов – правен съветник във фонда.

Снимки на настоящия и.д. главен прокурор Борислав Сарафов в ресторанта "Осемте джуджета" на Петьо Петров - Еврото бяха публикувани на 28 май. Впоследствие Сарафов обясни, че в този ден е бил поканен от тогавашния главен прокурор Иван Гешев, но не е отишъл и затова подозира, че снимките са правени по нареждане на Гешев. 

В началото на юни бившата съпруга на Еврото - Любена Петрова, обяви пред "Антикорупционен фонд", че Сарафов и Петьо Петров са ходили да си избират заедно къщи в квартал "Делта хил", както и че прокурор Емилия Русинова също е част от мрежата на Петьо Еврото, част от "редовните контрагенти". Самия ресторант тя определи като "тържище на бъдеще". Всякакво - кариерно, финансово.

Трета точка от заседанието на ВСС утре е предложението за спиране на процедурата за избор на главен
прокурор заради решението на Конституционния съд от 27 юни, с което е допуснато за разглеждане по същество на искането за установяване на противоконституционност.

Решението на КС е след сезиране от страна на Гешев, който пита съда дали е противоконституционно да бъде освободен с 13 гласа, след като е избран със 17. 

Това стана възможно след промени в Закона за съдебната власт, като гласовете за освобождаване на един от трите големи - главен прокурор и шеф на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, бяха намалени само за обвинител №1. 

Четвърта точка от заседанието на ВСС ще е внасяне на предложения за кандидатури за главен прокурор –
първо заседание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки