Заради мораториума ВСС отложи назначенията на магистрати

Работата на съдебната система е блокирана

OFFNews 27 април 2021 в 14:38 2625 0

Наложеният от парламента мораториум върху назначенията на практика блокира работата на съдебната система. На днешното си заседание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет трябваше да гласува избора на председатели на три районни съдилища и няколко магистрати, но той бе отложен.

На 22 април Народното събрание гласува с мнозинство от 151 депутати да бъдат спрени назначенията, за да не даде възможност на ГЕРБ да се окопае във властта. Спрени бяха решенията на правителството за отдаване на концесии, сделки, подажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация до излъчването на нов кабинет. Срещу това гласуваха само депутатите на Бойко Борисов и се заканиха да атакуват решението пред Конституционния съд.

Вчера КС образува дело по искането на 60 народни представители от ГЕРБ.

Съдийската колегия на ВСС дълго спори дали да отложи или да спре назначенията на магистрати. Шефовете на ВКС Лозан Панов и на ВАС Георги Чолаков настояха изборът да се отложи. 

Чолаков напомни на колегите си, че КС вече се е произнесъл по подобни казуси. 

В крайна сметка надделя мнението изборът на председатели на трите районни съдилища и на други магистрати да бъде отложен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови